Programma

Wie zong De Muur omver

  1. Nieuwschevron right
  2. Wie zong De Muur omver

'Die Mauer' ging neer op 9 november 1989. Maar was dat nou dankzij David Hasselhoff of had Bruce Springsteen er de hand in?

The Hoff

'Ive Been Looking For Freedom' van David Hasselhoff stond in het voorjaar van 1989 op 1 in de West-Berlijnse hitparade. Of de buren in het oosten deze roep van The Hoff gehoord hebben is onduidelijk, maar feit is dat ze op 9 november van dat jaar de Berlijnse Muur begonnen af te breken.

The Hoff zong het lied nog eens op Oudjaarsavond 1989, staand met zijn pianodasje op De Muur zelf voor een publiek van pro-eenheid activisten. Dat was dus toen de sloop al begonnen was. "Jammer dat mijn foto niet in het Checkpoint Charlie museum hangt," treurde de Hofmeister later.

vs. The Boss

Bruce Spingsteen speelde in Oost Berlijn, een jaar voor 'de val', op 19 juli 1988. De communistische partij had ingestemd met zijn komst, in een uiterste poging de vrijheidsdrang van de Oost-Duitse jeugd wat te sussen.

Dat bleek geen slimme zet. Zijn optreden is volgens sommigen de spreekwoordelijke druppel geweest: 300.000 jonge Oost-Duitsers ter plekke, plus nog wie achter de krakkemikkige buis zat, wilde al vrijheid, zag vrijheid en wilde daarna alleen maar méér vrijheid.

Boss of Hoff?

De Muur is om, en dat is natuurlijk het voornaamste. Maar toch, al is het maar voor het kleine goed van de popmuzikale geschiedschrijving: wie van de twee vind jij de grootste eenheidsstrijder?

Ster advertentie
Ster advertentie