Programma

Gershon Kingsley over het ontstaan van 'Popcorn': 'Ik speelde alle verkeerde noten'

  1. Nieuwschevron right
  2. Gershon Kingsley over het ontstaan van 'Popcorn': 'Ik speelde alle verkeerde noten'

In deze aflevering van Top 2000 a gogo uit 2011 vertelt Gershon Kingsley over het ontstaan van zijn grote hit 'Popcorn'. Hij schreef het herkenbare loopje in vijf minuten door alle verkeerde noten achter elkaar te spelen.

Götz Gustav Ksinski, later Gershon Kingsley, wordt geboren in Duitsland in 1922 maar vertrekt op zijn vijftiende al uit het land. Na een tijd in Israël het conservatorium te hebben gedaan, komt hij in Amerika terecht. Op een gegeven moment begint hij met het componeren voor reclames. "Ik deed reclames voor de grootste bedrijven, zoals Coca-Cola", aldus Kingsley. Hij stapt vervolgens over naar Broadway, waar hij producties dirigeert met onder andere Laurence Olivier, Lotte Lenya en Josephine Baker.

De aankoop van een synthesizer

Gershon was altijd al geïnteresseerd in geluiden en muziek, maar in 1969 ontmoet hij Robert Moog, die een paar jaar daarvoor de allereerste synthesizer had uitgevonden. Gershon vertelt: "Ik vroeg hem: 'hoeveel kost zo'n ding?' 'Ongeveer 3500 dollar', zei hij. Wat toen 3500 dollar was, zou nu 35.000 dollar zijn." Hij vertelde het aan zijn vrouw, die meteen zei dat hij hem moest nemen: "Het was mijn laatste geld." Maar dat was het volgens Gershon wel waard. "Het is een fantastisch instrument. Ongelooflijk. De mogelijkheden zijn eindeloos", aldus Gershon.

'Popcorn'

Gershon schreef het herkenbare loopje van 'Popcorn' in vijf minuten. "Maar ik moest het uitbreiden", vertelt hij. Toentertijd deed hij veel met klassieke muziek, waardoor hij geïnspireerd was om daarmee te improviseren. "Ik speelde alle verkeerde noten. Het klinkt een beetje als 'Invention' van Bach. Ik heb er toen een ritme onder gezet en dat vonden mensen leuk." Hij besloot het nummer op te nemen in een studio aan de westkust: Audio Fidelity. "Ik zei tegen ze: 'Ik heb er nog geen naam voor'. Dus iemand zei 'Popcorn'", vertelt de muzikant. Gershon vond dat wel een goede suggestie, maar had niet kunnen raden waar deze vandaan kwam. Die persoon voegde toe: "Het is niet wat je denkt. 'Pop' is voor popmuziek, en 'corn' is voor kitsch."

Bekijk de hele aflevering van Top 2000 a gogo hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gershon Kingsley overleed 10 december 2019 in New York. Hij werd 97 jaar oud.

Foto omslag: still YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie