Programma

Hoe is het nu op Sint-Maarten?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe is het nu op Sint-Maarten?

Op 15 september is de Nationale Actiedag voor Sint-Maarten. Samen met jou zamelen we meer dan 13 miljoen euro in, maar hoe is het nu op het eiland?

Update

Gijs belt met Tomas Martini. Hij werkt bij het Rode Kruis en geeft ons een update over de situatie. "Het is allemaal heel dubbel", vertelt hij. "De wegen zijn vrij en op veel plekken wordt weer gebouwd. Ook banken en winkels zijn gelukkig weer open! Er zijn nog wel uitdagingen voor de lange termijn. Het geld wordt in de eerste weken vooral gebruikt voor de noodhulp. Mensen hebben water en een dak boven hun hoofd nodig. We moeten eerst de eerste behoeften vervullen."

Lange termijn

In de krant leest Gijs een artikel met de kop 'Wachten op hulp'. Tomas legt uit dat na de eerste hulp er op lange termijn ook uitdagingen zijn. "Het gaat dan over de volgende fase. Dat is de herstelfase en die gaat inderdaad niet zo snel. Zo moeten er bijvoorbeeld nog hele huizen gebouwd worden."

Toerisme

Sint-Maarten is voor negentig procent van de inkomsten afhankelijk van toerisme. "Ik heb niet de indruk dat het de omvangt heeft die het had", zegt Tomas. "Het is helemaal niet erg om daar op de vakantie te gaan. Je versterkt de lokale economie. Dus uiteindelijk help je daar de mensen echt mee."

Beluister hieronder de hele update:

Update Sint Maarten: "de herstelfase gaat niet zo snel"

Gijs 2.0
Dj: Gijs Staverman
Elke werkdag van 12.00 tot 14.00

Foto omslag: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie