Programma

In 'Leningrad' zingt Billy Joel over vriendschap met een clown

  1. Nieuwschevron right
  2. In 'Leningrad' zingt Billy Joel over vriendschap met een clown

Tijdens Aan De Slag! vertelt Bart Arens het verhaal achter één van zijn persoonlijke favorieten: 'Leningrad' van Billy Joel.

'Leningrad' speelt zich af in de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog. In 1987 komt Billy Joel tijdens een tour door de staat in Sint-Petersburg (voorheen Leningrad) een ellendige clown genaamd Victor tegen. Door veel te lachen probeert Victor de sombere boel op te vrolijken. "Ik probeerde het sombere Russische leven vast te leggen. Er woonden geweldige mensen, maar iedereen was zo verdrietig. Daarom dronken ze zoveel wodka", vertelt Joel tijdens een vragenrondje in 1995.

Tegenpolen komen samen

Joel schrijft het nummer vanuit het perspectief van hemzelf en de clown. Het zijn twee hele verschillende verhaallijnen, maar komen uiteindelijk samen. "Ze hebben meer gemeen dan je zou verwachten. Terwijl het eigenlijk een soort tegenpartijen zijn in de Koude Oorlog", vertelt Bart. Toch werden de twee tegenpolen goede vrienden.

Aan de muziek is te horen over welke verhaallijn Joel op dat moment zingt. Beluister het zelf:

Het verhaal achter 'Leningrad' van Billy Joel

Quote

Victor was born. The spring of '44.

Billy Joel

'Leningrad' begint letterlijk bij het begin van Victor. Hij was geboren in 1944, midden in de oorlog. De geboortedatum klopt alleen niet. Joel heeft bewust gekozen om Victor jonger te maken. "Hij was ongeveer mijn leeftijd, maar ik heb hem iets ouder gemaakt", vertelt Joel. "Alles in de Sovjet-Unie rond die tijd had te maken met de oorlog. De oorlog had een enorme impact op de Russen. Iedereen, jong en oud, had wel een ervaring met de oorlog. Daarom werd Victor in het nummer pas geboren in de lente van 1944."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 2018 stond 'Leningrad' van Billy Joel op plaats 571 in de Top 2000.

Aan De Slag!

Je hoort Aan De Slag! iedere werkdag van 09:00 tot 12:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie