Programma

Albumtip: Duran Duran

  1. Nieuwschevron right
  2. Albumtip: Duran Duran

Fans hebben vier jaar moeten wachten op het nieuwe Duran Duran-album. De verse leg Paper Gods is eigentijds, met een knipoog naar vervlogen tijden.

Paper Gods is het veertiende studioalbum van de band die je kent van wereldhits als ‘The Reflex’ en ‘Girls On Film’. Het voorgaande album All You Need Is Now stamt uit 2011 en werd geproduceerd door onder andere Mark Ronson (‘Valerie’, ‘ Uptown Funk’). Nile Rodgers van Chic werkt na ruim twintig jaar ook weer met de band..

Duran Duran-iconografie

Zoals de hoesafbeelding met verwijzingen naar de befaamde Duran Duran-iconografie al aangeeft, flirten de Britten op Paper Gods met hun eigen verleden. Toch is deze langspeler geen pastiche of herhalingsoefening van eerdere successen, maar een serieuze poging om aansluiting te vinden bij de sounds van nu.

Overwegend slagen Simon Le Bon, Nick Rhodes en de beide Taylors daar met vlag en wimpel in. Gastbijdrages van Lindsay Lohan, John Frusciante en Janelle Monáe zijn een testament van hun status. De vocalen van Le Bon klinken bovendien nog even karakteristiek als dertig jaar geleden, maar wel warmer en dieper.

"'What Are The Chances' en 'The Universe Alone' zijn twee van hun beste liedjes sinds 'Ordinary World' uit 1993"

De New Romantics-sound uit de eerste helft van de jaren 80, die fans zo adoreren, keert op dit album wederom niet terug. In ruil daarvoor kiest Duran Duran voor grotendeels elektronische producties met duidelijke disco-elementen, vooral op leuke liedjes als ‘Pressure Off’, ‘Change The Skyline’, ‘Danceophobia’ en ‘Butterfly Girl’.

duran-duran-paper-gods-album-cover-636-636.jpg

De groep breekt met het discopopstramien op ‘What Are The Chances?’ en ‘The Universe’, dat twee van de beste Duran Duran-liedjes zijn sinds de hit ‘Ordinary World’ uit 1993. Of Paper Gods ooit zo'n klassieker zal worden als de elpees Rio of Seven And The Ragged Tiger moet de toekomst uitwijzen, maar het misstaat absoluut niet tussen het oude werk.

Ster advertentie
Ster advertentie