Programma

Is het coronavirus seizoensgebonden?

  1. Nieuwschevron right
  2. Is het coronavirus seizoensgebonden?

Veel luisteraars zitten met vragen rondom het coronavirus. Jan-Willem Start Op presenteert daarom speciaal de 'grote coronavirus Q&A' met expert wetenschapsjournalist Diederik Jekel.

Het aantal griepgevallen neemt veelal af wanneer we de winter inruilen voor de zomer. Kan hetzelfde gebeuren met het coronavirus? Diederik Jekel legt het uit!

Seizoensgebonden

Volgens Diederik kan niet met zekerheid worden gezegd dat de COVID-19 overdracht wordt beïnvloed door seizoensgebondenheid. Zo ver is de wetenschap nog niet. Wel vertelt hij dat de zomer effectieve voordelen met zich meedraagt. "In de zomer zijn we meer buiten en is het makkelijker om afstand te houden dan wanneer we hutje mutje binnenzitten", vertelt Diederik. "Daarnaast is men zijn weerstand stukken beter in de zomer en is de kans dat je corona te pakken krijgt kleiner." Ook blijkt uit onderzoek dat de kans op verspreiding in de buitenlucht kleiner is dan wanneer je binnenzit. Of het virus zich buiten echter anders gedraagt is onbekend. "Het zou dus zomaar kunnen dat we richting het einde van de zomer, als de herfst om de hoek komt kijken, weer een piek doormaken", vertelt Diederik.

Spelen 'aerosols' nu wel of niet een belangrijke rol bij de besmetting van corona? Beluister het gesprek met Diederik Jekel hieronder terug:

NPO RADIO 2 APP

Zit jij ook bomvol vragen rondom het coronavirus? Stuur ze dan in via de NPO Radio 2 app.

JAN-WILLEM START OP!

Je hoort Jan-Willem en Jeroen iedere werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2 met Jan-Willem Start Op.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie