Programma

Meestergitarist Adrian Vandenberg te gast in extra lange Songlines Podcast

  1. Nieuwschevron right
  2. Meestergitarist Adrian Vandenberg te gast in extra lange Songlines Podcast

In deze speciale editie van de Songlines Podcast hoor je het complete uncut interview dat Simone hield met meestergitarist, componist en kunstschilder Adrian Vandenberg.

Je kent 'm o.a. van zijn band Vandenberg, met wereldhit ‘This Burning Heart’ en van zijn gitaarwerk bij de band Whitesnake, bekend van grote hits als ‘Here I Go Again’. Adrian en Simone hadden veel om bij te praten na de laatste keer dat ze elkaar zagen in het TV programma Countdown in 1987. Waar ze het onder meer over hebben gehad lees je hieronder!

Geen mentor, wel helden

In de Songlines Podcast vertelt Adrian onder andere dat hij zijn eigen, unieke stijl heeft ontwikkeld door veel te luisteren naar - en te lezen over - artiesten waar hij tegenop keek. Uit Nederland waren dat Jan Akkerman en Eelco Gelling. Het feit dat zij ondanks hun succes zo dichtbij zichzelf waren gebleven, inspireerde Adrian. Hij hoorde dat Gelling verschillende keren was gevraagd om bij grote buitenlandse artiesten te gaan spelen, maar dat hij die aanbiedingen afsloeg om thuis zijn eigen ‘Drentse boerenblues’ te kunnen maken. Met deze kennis, en door de verhalen van overmatig drugsgebruik door succesvolle artiesten, werd Adrian's filosofie hierdoor bevestigd:

Quote

Ik dacht altijd: “Als ik de kans krijg, dan grijp ik ‘m aan, maar dan wel op mijn eigen manier.”

Adrian Vandenberg over de weg naar succes

De andere kant van Adrian

In de podcastaflevering gaat het naast zijn muziek ook over een andere kunstvorm waarin Adrian zich verliest. Voordat Adrian aan zijn explosieve muzikale carrière begon, was hij kunstschilder en zat hij ook op de kunstacademie. Dit was een periode voor hem waar hij erg geïnspireerd werd door kunst van Dali en stijlen als het hyperrealisme. Zijn stijl ontwikkelde zich daarom ook tot schilderijen die als een foto zo gedetailleerd waren.

In de tijd van Whitesnake moest hij hier echter afstand van nemen, want wanneer je continu onderweg of in de studio bent, heb je geen tijd om met een kwast van 3 marterhaartjes dagenlang aan een realistisch beeld te werken. De drang om zich te uiten op het doek zat echter zo diep in Adrian, dat het niet kunnen beoefenen ervan voor onrust zorgde. Gelukkig vond hij een andere manier om tóch on the road bezig te kunnen zijn met het maken kunst: hij liet los van het realisme en vond rust in het losse van het expressionisme.

Beluister hier de Songlines Podcast (uncut) met Adrian Vandenberg:

Benieuwd naar meer afleveringen van de Songlines Podcast?

​Je kunt ze allemaal beluisteren of downloaden via Apple Podcasts en de NPO Radio 2 site en app!

Simone's Songlines

Je hoort Simone's Songlines iedere vrijdag- op zaterdagnacht tussen 02.00 en 04.00 uur op NPO Radio 2

Foto omslag: still uit Veronica's Countdown

Ster advertentie
Ster advertentie