Programma

Bob Marley & The Wailers live tijdens hun laatste tour in 1980

  1. Nieuwschevron right
  2. Bob Marley & The Wailers live tijdens hun laatste tour in 1980

In 1980 begint reggae-icoon Bob Marley zonder dat hij het weet aan zijn laatste tour. Op 11 mei 1981 overlijdt Marley op 36-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Bob Marley begint op 30 mei 1980 zonder dat hij het weet aan de laatste tour van zijn leven: de 'Uprising Tour'. Elf dagen na de start van de tour komt het album Uprising uit. De tour is dan ook bedoeld om dit nieuwe album te promoten. Op 13 juni 1980 staan Bob Marley & The Wailers samen met achtergrondkoor de I Threes in de Westfalenhalle in Dortmund. Dortmund is een van de vele plekken waar het gezelschap speelt, maar volgens aanwezigen is dit een optreden om nooit te vergeten. Het is snikheet in de zaal en er druipt gecondenseerd water van het plafond. Daarnaast wordt de zaal gevuld met cannabisrook en de heerlijke muziek van Bob Marley. Met nummers zoals No Woman, No Cry, Redemption Song en Could You Be Loved laat hij voor de aanwezige fans mooie herinneringen achter. De 'Uprising Tour' begint op 30 mei 1980 in Zürich en stopt in september 1980 in de Verenigde Staten. Bijna een jaar na het optreden in Dortmund, op 11 mei 1981 sterft Bob Marley op 36-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Rockpalast

De opname van het live-optreden is onderdeel van het Duitse tv-programma Rockpalast en wordt destijds door de Duitse omroep WDR opgenomen. In 2014 worden de beelden voor het eerst officieel vrijgegeven op DVD nadat de kwaliteit verbeterd is. Die beelden kun je hieronder zien. Check hier No Woman, No Cry door Bob Marley & The Wailers:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bob Marley in de Top 2000

The King of Reggae staat in 2020 maar liefst acht keer in de Top 2000. Zijn hoogste notering is Three Little Birds op nummer 185, opgevolgd door Redemption Song op 261 en No Woman No Cry op 352. Benieuwd naar de overige noteringen? Bekijk hier de hele lijst.

Foto omslag: YouTube stil

Ster advertentie
Ster advertentie