Programma

Welke stad organiseert Eurovisie Songfestival 2020?

  1. Nieuwschevron right
  2. Welke stad organiseert Eurovisie Songfestival 2020?

Duncan Laurence bezorgde Nederland voor het eerst in 44 jaar de overwinning op het Eurovisie Songfestival. De grote vraag die nu om een antwoord schreeuwt is: 'Welke Nederlandse stad mag het muziekspektakel in 2020 organiseren?'

Alle geïnteresseerde steden mogen morgen een zogeheten bidbook inleveren. In dit document beschrijven de steden waarmee ze de organisatie van het festival tot een succes hopen te maken. Den Bosch, Arnhem, Utrecht, Rotterdam en Maastricht zullen hun plannen morgen officieel presenteren. Amsterdam haakte vorige week af. In de hoofdstad kon geen geschikte locatie kon worden gevonden. RTL Boulevard-verslaggever en songfestivalexpert Aran Bade vertelt in Gijs 2.0 dat er nog maar twee steden echt in de race lijken: “Niet om Den Bosch, Arnhem en Utrecht nu af te keuren, want ze doen morgen echt allemaal een gooi, maar de ogen zijn gericht op Rotterdam en Maastricht.”

Rotterdam Ahoy vs. MECC Maastricht

Zowel Rotterdam als Maastricht hebben uitgesproken dat ze het festival graag naar hun stad willen halen. In Rotterdam zou het evenement moeten plaatsvinden in Ahoy, terwijl Maastricht inzet op MECC. Aan de locatie worden flink wat eisen gesteld, weet Bade. "Er moeten veertig kleedkamers zijn, het perscentrum moet duizend journalisten kunnen herbergen, er moet zeven tot acht weken een venue beschikbaar zijn en het plafond moet vijftien meter hoog zijn." Toch is het volgens de verslaggever vooral geld dat voor AVROTROS en de NPO de doorslag zal geven. "Natuurlijk speelt de venue mee en de locatie is heel belangrijk, ook de faciliteiten eromheen, maar de financiering blijft een heel belangrijk punt. En als de gemeente Rotterdam meer biedt dan Maastricht, kan dat weleens een doorslaggevende factor zijn.”

Half augustus wordt bekendgemaakt welke stad het Eurovisie Songfestival van 2020 mag organiseren. Duncan Laurence sprak vorige week zijn lichte voorkeur uit voor Rotterdam, maar op welke stad moet de keuze volgens jou vallen?

Beluister het hele gesprek tussen Gijs en Aran Bade:

Gijs 2.0

Je hoort Gijs elke werkdag van 12:00 tot 14:00 uur met Gijs 2.0 op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie