Programma

Meisjesnamen

  1. Nieuwschevron right
  2. Meisjesnamen

Vrouwen zijn altijd muzes geweest van kunstenaars en muzikanten. Dat is in Nederland niet anders. Dit zijn de leukste meisjes uit de NLse popmuziek.

Eva

Er zijn twee Nederlandse acts die een hitje gehad hebben met een lied dat 'Eva' heet. De eerste is de Rotterdamse onehitwonder Rick DeVito, die in 1996 met Dolf Jansen en een nog onbekende Ilse DeLange te horen is op de single 'De Oorlog Meegemaakt'. De andere 'Eva' is die van Acda en De Munnik, dat begin 2010 de zestiende plek bereikt in de Mega Top 50.

Jenny

Onder aanvoering van Hans Vermeulen scoort Sandy Coast binnen een tijdsbestek van vijf jaar (1968-1973) enkele grote hits, maar valt in 1974 uit elkaar. In 1981 beleeft de groep een comeback met 'The Eyes Of Jenny', ook een internationale hit. Solo bezingt Vermeulen nog zijn (ex-)vrouw Hilde. Zij scoort in 1977 een solohit met het liedje 'Sandy', onder de artiestennaam Dianne Marchal. Samen met Vermeulen zingt ze in Rainbow Train.

Julia

Het nummer 'Rosanne' mag inmiddels als een nederpopklassieker worden beschouwd, maar het is beslist niet de grootste hit van Nick & Simon (het eindigt op nummer 11). De single 'Julia' bereikt in maart 2013 de eerste plek van de Mega Top 50, mede omdat het liedje in 154 verschillende versies wordt uitgebracht. Het enige verschil tussen alle versies: de naam Julia wordt vervangen door andere meisjesnamen.

Linda

In het voorjaar van 1983 scoort de groep van Frank Boeijen zijn eerste grote hit met 'Linda'. Nadat Boeijen solo gaat, wordt 'Linda' uit zijn concerten verbannen. Een kwart eeuw na dato laat de zanger zich ontvallen dat hij nooit tevreden was over het liedje. "Ik hou heel veel van 'Linda'", aldus de zanger. "Zoveel dat ik haar nu met rust laat."

Mary

De naam Maria of de Engelse variant Mary is één van de meest gebruikte vrouwennamen uit de geschiedenis, zo ook in de popmuziek. Alleen al in de Nederlandse hitlijsten komt de naam in de afgelopen vijf decennia bijna vijftig keer voor. Een van de Mary's van Nederlandse bodem is 'Mary' van Bertolf, een ode van de zanger aan de schoonmoeder die hij nooit heeft mogen kennen.

Margherita

Marco Borsato mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Een van zijn mooiste liedjes is 'Margherita' uit 1996. Net zoals wel meer van zijn vroege hits is het een vertaling van een Italiaans lied. Borsato's idool Riccardo Cocciante zet het twintig jaar eerder al op plaat en maakt er ook vertalingen van in het Spaans en in het Frans. De Nederlandstalige versie, inclusief Dallas-einde (ze heeft alles gedroomd), is onze favoriet.

Monica

Het Nederlandse duo Circus Custers breekt in 1983 door met de single 'Verliefd', al volgt vier jaar later pas de grootste hit van Herman Erbé en Joseph Custers, namelijk het droeve liedje 'Monica'. Het liedje gaat over hoe een kind omgaat met de scheiding van diens ouders. Cicus Custers scoort in 1985 ook een hitje met 'Louise'. Net als V.O.F. De Kunst legt Circus Custers zich later toe op kinderliedjes.

Rosalyn

De groep Vitesse ontstaat wanneer zanger/drummer Hans van Boeyen en Herman Brood midden jaren 70 een doorstart maken met de bluesband Red White And Blue. Brood verlaat de band al na het debuutalbum in navolging van een solocarrière. Twee meisjes worden begin jaren 80 door Vitesse bezongen: 'Julia' in 1983 en een jaar eerder de nederpopclassic 'Rosalyn'.

Simone

De Rotterdamse groep The Kik stofte in 2012 de vergeten single 'The Dancer' van de Australische popgroep The Allusions af en vertaalde het als 'Simone'. Het Beatlesachtige liedje is tot op heden het bekendste liedje van The Kik, hoewel het eigenlijk helemaal geen hit was. Als je het ooit één keer gehoord hebt, krijg je het echter niet meer uit je hoofd.

Suzanne

De Tilburgse formatie V.O.F. De Kunst staat in november 1983 een weekje op de eerste plek met 'Suzanne'. Het liedje gaat over een romantische avond die bruut verstoord wordt door een anonieme beller. Ricky Martin neemt er in 1991 een Spaanstalige versie van op. Een andere meid die door Nol Havens en co. wordt bezongen is 'Marjolein'.

Ster advertentie
Ster advertentie