Programma

Claude Vanheye fotografeerde John Lennon en Yoko Ono

  1. Nieuwschevron right
  2. Claude Vanheye fotografeerde John Lennon en Yoko Ono

Dankzij een fris idee weet Claude tijdens een persmoment de aandacht van John te trekken, waardoor Yoko besluit hem uit te nodigen voor een ontbijt. De fotograaf vertelt het verhaal aan Carolien in 't Wordt Nu Laat.

Bijzondere invalshoek

Van 25 tot 31 maart 1969 liggen John Lennon en Yoko Ono in bed in het Hilton Hotel in Amsterdam als protestactie tegen de Vietnamoorlog. Claude Vanheye is net als honderden andere fotografen aanwezig. "De fotografen mochten in groepjes van tien rondom het bed om John en Yoko te fotograferen", vertelt Claude. Maar doordat ze met velen zijn vindt Vanheye het beeld al gauw niet meer uniek en besluit hij iets anders te doen. "Ik schoof heel stiekem een beetje naast John Lennon en vanuit zijn gezichtspunt ging ik de fotografen fotograferen. Laat hij dat nou net leuk vinden en mij vragen of hij die foto's mag zien", vertelt Vanheye aan Carolien. Claudes creatieve oog valt op bij het echtpaar en Yoko besluit hem uit te nodigen voor het ontbijt van de volgende dag. Daar schiet hij een unieke reeks van het pasgetrouwde stel.

Check het interview met Carolien hier:

Claude Vanheye fotografeerde John Lennon en Yoko Ono

Sinds maart 2009 zijn de foto's van Claude te zien in de fototentoonstelling '40 jaar Bed-in for Peace' in het Hilton in Amsterdam:

'The Ballad Of John and Yoko'

John en Yoko starten hun 'Bed-in for Peace' protestactie vijf dagen nadat ze elkaar op 20 maart 1969 het ja-woord geven. Zo hopen ze de pers die op hun huwelijk af komt aan te kunnen grijpen om wereldvrede te stimuleren. Over die periode schrijft het pasgetrouwde stel later het nummer 'The Ballad Of John And Yoko'. In de tekst kijken ze onder meer terug op hun tijd in Amsterdam: "Drove from Paris to the Amsterdam Hilton, talking in our beds for a week. The newspapers said say what're you doing in bed, I said we're only trying to get us some peace."

Check de ballad hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

't Wordt Nu Laat

Je hoort Carolien van dinsdag tot vrijdag tussen 00:00 en 02:00 uur met 't Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie