Programma

Op Z'n Kop zomertour met ex CDA-Kamerlid Von Martels

  1. Nieuwschevron right
  2. Op Z'n Kop zomertour met ex CDA-Kamerlid Von Martels

In de eerste aflevering van Op z'n Kop zomertour trekken Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen naar Dalfsen voor een bezoek aan melkveehouder Maurits von Martels, die tot maart van dit jaar Kamerlid was bij het CDA.

Tussen de koeien bespreken ze de steun voor de boeren, de interne strijd binnen het CDA en een eventuele toekomst bij de BoerBurgerBeweging. Gek genoeg kreeg Von Martels als melkveehouder in het vorige kabinet niet de portefeuille Landbouw. Ook nu zit hij niet in de Kamer. "Ik verwijt het bestuur wel dat ze mij niet de kans hebben gegeven om door te gaan en vooral ook dat ze geen motivatie hebben gegeven. Het is een probleem omdat ik vind dat je mensen die ervaring in de sector hebben ook in de politiek actief moeten zijn."

Protesteren

Zwagerman merkt op dat afgelopen jaren de boeren eindelijk gingen protesteren en dan verandert er niks, heeft het dan wel zin gehad dat ze gingen protesteren? "Dat denk ik zeker wel, uiteindelijk is er wel geluisterd want het oorspronkelijke beleid is afgezwakt. Het had natuurlijk ook te maken met een gerechtelijke uitspraak die er lag. Dan heeft de politiek wel ernaar te handelen."

Strijd om lijsttrekkersschap

Over de strijd om het lijsttrekkersschap zegt hij dat dit teveel gestuurd is vanuit het bestuur. Het gaat er nu om: met welke aanbevelingen komt de Commissie-Spies straks? Is men zelfkritisch genoeg om te zeggen dit is er met het CDA aan de hand en wat gaan we doen om dat te verbeteren en van het CDA weer een grote partij te maken? En is het zo dat hij als melkveehouder overweegt om zich aan te sluiten bij Carolina van der Plas van de BoerBurgerBeweging? "Het is niet zo dat ik bij de eerste tegenslag meteen denk 'ik ga naar een andere partij'. Dus ik doe dat weloverwogen maar als ik naar een andere partij ga, dan is de BBB de eerste waar ik mij bij aansluit."

Luister hieronder naar de eerste aflevering van Op z'n Kop Zomertour

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op z'n Kop zomertour

Deze zomer trekken Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen voor PowNed en NPO Radio 2 het land in met hun podcast Op z'n Kop!. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nou echt? vraagt het podcastduo zich af in de messcherpe, kritische en humorvolle uitzendingen die sinds januari van dit jaar elke donderdag verschijnen in alle podcastapps en bij NPO Radio 2. Een geluid dat in de smaak valt bij de luisteraar en daarom een video-zomereditie krijgt die ook bij NPO Radio 2 op YouTube verschijnt. “De echte antwoorden vind je niet altijd in de Haagse, Hilversumse en Amsterdamse bubbel”, weet Van Velthuysen, die zelf op de Bible Belt woont. En dus stappen hij en Zwagerman in een pick-up truck voor een zomertournee, die de Randstad zal mijden alsof het een eng virus betreft.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Foto omslag: PowNed

Ster advertentie
Ster advertentie