Programma

Tina Turner gaf in '88 het grootste soloconcert ooit in Rio de Janeiro

  1. Nieuwschevron right
  2. Tina Turner gaf in '88 het grootste soloconcert ooit in Rio de Janeiro

In 1988 wist Tina Turner met haar concert in Rio de Janeiro een plekje te bemachtigen in de recordlijsten. Ze speelde namelijk voor 180.000 mensen, op dat moment het grootste publiek voor een soloartiest óóit.

Begin jaren 80 zat Tina Turner in een echte dip, maar dankzij een medewerker van een grote platenmaatschappij keerde de zangeres weer terug naar de toppen van de hitlijsten. Met haar album Private Dancer maakte ze een meedogenloze comeback in 1984. In diezelfde tijd kreeg ze de hulp van verschillende grote artiesten als David Bowie en Bryan Adams. De Queen Of Rock 'n' Roll scoorde grote successen en haar populariteit bleef stijgen. Zo kreeg ze het voor elkaar om een wereldrecord te vestigen met haar concert in het Maracanã Stadion.

Ze verbrak hiermee het record van Frank Sinatra die acht jaar eerder in hetzelfde Maracanã Stadion een nieuw record vestigde met zo'n 175.000 betalende bezoekers. Inmiddels is het record van Turner door verschillende artiesten, waaronder Paul McCartney, verbroken. De Italiaanse Vasco Rossi staat op dit moment op één. Tina blijft wel recordhouder van grootste aantal bezoekers in het Maracanã stadion.

Bijzondere covers

Naast de nodige glitters, vuurwerkexplosies en sambadansers had Tina tijdens de show in Rio van haar Break Every Rule World Tour een mooie setlist klaarliggen voor haar fans. Naast haar eigen repertoire haalde ze ook dat van vele andere artiesten tevoorschijn. Zo speelde ze onder andere nummers van The Beatles (Help!), Robert Palmer (Addicted To Love) en The Who (The Acid Queen). Bekijk de volledige setlist en check hieronder de opnames van het hele concert.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Laatste tour

In een interview met het Amerikaanse tijdschrift Jet vertelde Tina: "Dit is mijn laatste tour voor nu. Er komt waarschijnlijk geen tour rondom het volgende album, want ik wil meer tijd in mijn filmcarrière steken. Ik ben zeker nog niet van plan om met pensioen te gaan." Tina Turner kwam haar woorden niet na, want na de Break Every Rule World Tour ging de zangeres nog vier keer de wereld rond met haar concerten.

Vastgelegd

De show in het Maracanã Stadion werd later uitgebracht als DVD met de titel Tina Live IN Rio 88. Daarbij haalde Tina een felbegeerd plekje in het Guinnes Book of World Records met het recordaantal van 180.000 bezoekers.

'80s Achtdaagse NPO Radio 2

Van a-ha tot ZZ Top, van Doe Maar tot de Dolly Dots: NPO Radio 2 staat van vrijdag 18 tot en met vrijdag 25 februari acht dagen lang in het teken van de ‘80s Achtdaagse met alleen maar muziek uit de jaren 80.

Ster advertentie
Ster advertentie