Programma

So long Marianne

  1. Nieuwschevron right
  2. So long Marianne

Documentairemaakster Marianne Ihlen is overleden. Ze was de muze van Leonard Cohen, die vlak voor haar dood een gedicht voor haar schreef.

Vurige relatie

81 is ze geworden, Cohens Noorse geliefde uit de jaren 60. De Canadese zanger van 'Hallelujah' en 'Suzanne' ontmoet Marianne Ihlen op het Griekse eiland Hydra en de twee hebben een vurige relatie, die ongeveer een jaar standhoudt. Het levert hem onder andere de liedjes 'So Long Marianne' en 'Bird On The Wire' op. "Ze heeft me veel liedjes gegeven en ze heeft anderen ook veel liedjes gegeven", heeft Cohen ooit gezegd. "Ze was een muze."

Mooie woorden

Wanneer Ihlen op haar sterfbed ligt, wordt Leonard Cohen benadert door Ihlens goede vriend Jan Christian Mollestad. Binnen twee uur krijgt Mollestad antwoord van de zanger, die een gedicht voor Ihlen heeft geschreven. Op een Canadees radiostation vertelt Mollestad dat hij het gedicht twee dagen voor haar dood heeft voorgelezen aan Marianne Ihlen, die dolgelukkig is om de mooie woorden van haar oude minnaar te horen.

Wel, Marianne,

We hebben de tijd bereikt
Dat we zo oud zijn dat onze lichamen aftakelen
En ik verwacht dat ik je heel spoedig zal volgen
Denk eraan, dat ik zo vlak achter je aan zit
Dat als je je hand uitstrekt
Ik denk dat je de mijne aan kan raken


Afscheid

Bij het voorlezen van de laatste regel uit Cohens gedicht zou Ihlen haar arm vooruit hebben gestoken. Ze sterft vredig in haar bed nadat Mollestad haar favoriete Cohen-liedje 'Bird The Wire' voor haar neuriet en afscheid van haar neemt met de woorden: "So long, Marianne." Marianne Ihlen is op vrijdag 5 augustus begraven in de Noorse hoofdstad Oslo.

Ster advertentie
Ster advertentie