Programma

Vrijwilligers maken honderden mondkapjes per dag

  1. Nieuwschevron right
  2. Vrijwilligers maken honderden mondkapjes per dag

Het Brabant Mondmasker Initiatief zet zich vrijwillig in om mondkapjes te maken voor diegene die het hard nodig hebben. Paul belt met een van deze initiatiefnemers Marc Schoutens.

Marc, Marcel, Astrid en Ellen zijn de drijvende kracht achter het Brabant Mondmasker Initiatief. Vorige week zaterdag kreeg Marc een berichtje van Ellen die een atelier heeft in Den Bosch. Zij zag de kans om van haar materiaal mondkapjes te maken. Marcel heeft een reclamebureau en kon grote tafels en snijmachines bieden. Ze sloegen de handen ineen en begonnen het Brabant Mondmasker Initiatief. Marc vertelt: "Via Nico Dobbinga van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen kregen we geschikt materiaal toegeleverd. Zo'n anderhalve kilometer stof." Samen met vrijwilligers werkt het viertal dagelijks aan een noodvoorraad mondkapjes voor de zorg.

Nood

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen deelde online een plan met beschrijving en werkinstructie voor mondmaskers. Marc vertelt dat dit plan hen op weg heeft geholpen om zelf mondkapjes te maken. Het is echter niet precies via de norm samengesteld. "Maar dit is nood breekt wet", vertelt Marc. "Er is op het moment helemaal niks. Zorgmedewerkers grijpen vaak naast hun middelen. Soms verzorgen ze ouderen uit nood zonder benodigde middelen. Dat is enorm gevaarlijk", vertelt Marc.

Hoe zorgt het Brabant Mondmasker Initiatief voor een goede kwaliteit maskers? Beluister het hieronder:

Rabbering Laat

Je hoort Rabbering Laat iedere maandag tot en met donderdag tussen 22:00 en 00:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie