Programma

Nationaal Hit(te)plan

  1. Nieuwschevron right
  2. Nationaal Hit(te)plan

Het Nationaal Hitteplan is deze week in werking getreden vanwege de langdurige hoge temperaturen. NPO Radio 2 draagt een steentje bij met het Hitplan.

Voldoende water drinken

Het ligt voor de hand dat je bij tropische temperaturen veel moet drinken, maar uitdroging ontstaat vooral bij een gebrek aan voldoende vocht in het lijf. Blijf dus in de buurt van een waterkraan en houd deze hit van C.C.S. uit 1971 in gedachten: 'Tap Turns On The Water'. Niet teveel alcohol, want ook daar droog je van uit.

Dunne kleding

Bloten armen, blote schouders, blote benen, blote voeten en misschien zelfs een geheel ontbloot bovenlijf: het voelt misschien wel lekker aan met deze benauwende warmte, maar je loopt eerder het risico te verbranden. Heel vaak insmeren dus, maar nog beter is om dunne, lichte kleding aan te trekken. Zoals Jermaine Stewart in 1986 al zong: 'We Don't Have To Take Our Clothes Off'.

Lichamelijke inspanning beperken

Tijdens een hittegolf hoef je niet eens (veel) te bewegen om spontaan te gaan zweten. Met dit weer moet je onnodige lichamelijke beweging vermijden, vooral in de middaguren. Gewoon het advies opvolgen waarmee zanger Mika in de zomer van 2007 negen weken op nummer 1 stond: 'Relax, Take It Easy'.

In de schaduw blijven

Als je dan toch naar buiten moet, bijvoorbeeld om flessen frisdrank en cornetto's in te slaan, probeer dan zoveel mogelijk in de schaduw te lopen. Zoals de moeder die Mick Jagger en kornuiten in de zomer van 1966 bezongen: 'Have Your Seen Your Mother, Baby, Standing In The Shadows?'.

Afkoeling

Doe de luiken en gordijnen dicht, zet airco's en ventilatoren aan en zoek de koelste plekjes op in huis. De uit München afkomstige band Freiheit geeft een heldere instructie over wat te doen met dit weer op diens top 10-hit uit 1988: 'Play It Cool'.

Zwemmen

Voor verkoeling is het ook een goed idee om te gaan zwemmen. De Amerikaanse band R.E.M. maakte in de jaren 90 een prachtig liedje over een nachtelijk potje zwemmen op een zwoele zomeravond met 'Nightswimming'. Misschien een idee, zo voor het slapen gaan vanavond, om lekker af te koelen voor je de klamme nacht ingaat.

Ster advertentie
Ster advertentie