Programma

Kings Of Leon en veel ‘90s-hits op laatste dag Pinkpop

  1. Nieuwschevron right
  2. Kings Of Leon en veel ‘90s-hits op laatste dag Pinkpop

Sommige oudere festivalgangers klaagden over de komst van Justin Bieber naar Pinkpop, maar de laatste festivaldag zit boordevol klassiekers uit de jaren ’90!

Rag’N’Bone Man

Het zijn vooral gitaren die de klok slaan op Pinkstermaandag, iets dat voor de oudere jongeren vertrouwd moet aanvoelen op de drafbaan in Landgraaf. Rockrapper (of raprocker?) Machine Gun Kelly haalt de zestienjarige weer in je naar boven door met zijn middelvinger te zwaaien en de Blink 182-hit ‘All The Small Things’ te zingen en even later staat de al even zo getatoëerde Rag’N’ Bone Man op hetzelfde podium vol vuur zijn rock-’n’-soulnummers te zingen, waaronder de hits ’Skin’ en ‘Human'. Als een jonge Solomon Burke, die in 2003 op Pinkpop te zien was, staat hij te stralen ten overstaan van een overvol veld. Er staat ieder jaar wel één act op een van de kleinere podia van Pinkpop die bij nader inzien op het hoofdpodium had gemoeten en dat geldt dit jaar zeker voor Rag’N’Bone Man!

Guus Meeuwis

Wie het in 1996 had gezegd dat Guus Meeuwis (al dan niet met Vagant) ooit op Pinkpop zo optreden, zou waarschijnlijk voor gek zijn verklaard. De man van ‘Het Is Een Nacht… (Levensecht)’ en ‘Per Spoor (Kedeng Kedeng)’ die op hetzelfde affiche staat als Live, Cypress Hill en Rage Against The Machine? No way! Nou, in 2017 is het ondenkbare werkelijkheid worden en wat blijkt? Dat kan dus gewoon. We zien bij ‘'t Dondert En ’t Bliksemt' niet de meterslange polonaises die jaarlijks door het Philips Stadion trekken wanneer Meeuwis daar optreedt, maar feest is het zeker. De ballads van de Brabander doen het eveneens prima op Pinkpop. Zelfs de mensen in de zwarte bandshirts kunnen het niet weerstaan om mee te blèren.

Prophets Of Rage

Guus Meeuwis-hits als ‘Brabant’, ‘Zo Voelt Het Dus' en ‘Verliefd Zijn’ staan in schril contrast met de andere jaren ’90-iconen die op Pinkpop te zien zijn. Liam Gallagher laat enkele Oasis-songs horen en niet veel later zien de festivalgangers de ultieme supergroep voor wie in de ‘90s een boze puber was: Prophets Of Rage. De band bestaan uit Chuck D van Public Enemy, B-Real van Cypress Hill en leden van Rage Against The Machine, waaronder meestergitarist Tom Morello. Van alle drie die groepen worden nummers gespeeld, waarbij ‘Bullet In The Head’, ‘Insane In The Brain’ en ‘Killing In The Name Of’ de meeste nostalgie oproepen. Serj Tankian van System Of A Down doet ook nog een nummer mee, als eerbetoon aan Chris Cornell. Tom Morello op zijn gitaar zien scratchen (zoals een dj op een draaitafel doet) is ook in 2017 'vet ruig'.

Live

U wil meer jaren ’90-hits? Geen probleem! De alternatieve rockband Live is terug. De laatste keer dat Ed Kowalczyk en de zijnen op Pinkpop te zien waren, is alweer vijftien jaar geleden. Aan de sound van Live is niks veranderd, alsof de klok gewoon vijftien jaar stil heeft gestaan. Het optreden bestaat uit bijna louter uit de meest bekende nummers van Live: ’The Dolphin’s Cry’, ’Selling The Drama’, ‘I Alone’, ‘Lightning Crashes’ en ‘Run To The Water’. Ballad ‘Overcome’, in de toegift, voelt pijnlijk actueel. Het hele jonge publiek hoort de band mogelijk voor het eerst (of staat elders, bij het optreden van JP Cooper), al is het niet ondenkbaar dat Live er ineens een aantal fans bij heeft.

Kings Of Leon

Met de Amerikaanse rockband Kings Of Leon hebben liefhebbers van gitaarmuziek toch nog hun zin gekregen (of in elk geval een beetje) op een Pinkpop die gedomineerd werd door de komst van Justin Bieber. Net als Bieber is ook Kings Of Leon er in het verleden wel eens van beschuldigd ongeïnteresseerd op het podium te staan, al moet gezegd worden dat de familie Followill behoorlijk staat de vlammen als afsluiter van de 48e editie van Pinkpop. ‘Radioactive’, ’Sex On Fire’, ’Supersoaker’ en ‘Use Somebody’ gaan erin als koek. Al met al kan festivaldirecteur Jan Smeets terugkijken op een geslaagde editie van Pinkpop en kondigt aan dat de volgende Pinkpop plaatsvindt op 15, 16 en 17 juni 2018 (dus niet met Pinksteren).

Foto's: Bullet-Ray & Hans-Peter van Velthoven

Ster advertentie
Ster advertentie