Programma

Kunnen we in Nederland lokale lockdowns verwachten?

  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen we in Nederland lokale lockdowns verwachten?

Afgelopen week werden 987 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Kunnen we lokale lockdowns verwachten? Wetenschapper Diederik Jekel legt alles uit in Jan-Willem Start Op!

"Hoe werkt het reproductiegetal?", vraagt Wouter zich af. "Het is het aantal mensen die je aansteekt. Als het getal groter dan 1 is, dan wordt de groep zieke mensen steeds groter", vertelt wetenschapper Diederik Jekel. "Als het onder de 1 is dan dooft het uit. In veel plekken in Europa begint het groter dan 1 te worden."

Exponentiële groei

Loopt het aantal besmettingen snel op? "Er is wel echt een verandering ten opzichte van een tijdje terug. Wat het vervloekte is met een ziekte is dat er een exponentiële groei is. Je hebt heel lang het gevoel dat er niks aan de hand is en dan lijkt het ineens dat je te laat bent. Daarom zijn mensen zo alert op dit moment", vertelt Jekel. "Waar mensen bij elkaar zijn steekt men elkaar aan."

Hillegom in lokale lockdown?

In Engeland doen ze aan lokale lockdown. Kan dit ook werken in Nederland? Onlangs werden in in het dorp Hillegom maar liefst 28 besmettingsgevallen geconstateerd en enkele tientallen gevallen die naar het dorp konden worden herleid. "Hoe vervelend ook is. Er is een beste stevige uitbraak. Als die mensen nu naar een andere kroeg gaan dan kun je er donder op zeggen dat die kroegen ook besmet raken. Ik zou het niet gek vinden als Hillegom nu het winkelcentrum en de kroegen zou sluiten", vertelt Jekel.

Wat moet de overheid doen volgens Jekel? Je hoort het hieronder:

JAN-WILLEM START OP!

Je hoort Jan-Willem Start Op! elke werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie