Programma

Sophie in 't Veld (D66): 'Parlementen moeten er veel meer bovenop zitten'

  1. Nieuwschevron right
  2. Sophie in 't Veld (D66): 'Parlementen moeten er veel meer bovenop zitten'

In Op Z'n Kop schakelen Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen naar Brussel om te praten met D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld over het Europese coronabeleid.

Volgens Sophie in 't Veld zijn de volksvertegenwoordigers in het Europees parlement van links tot rechts het erover eens dat we onze vrijheden terug moeten krijgen, maar vinden regeringsleiders de lappendeken aan maatregelen wel prettig want dat kunnen ze zelf bepalen: zij zijn verslaafd geraakt aan autoritair leiding geven. Volgens haar is momenteel het grote probleem met parlementen dat ze er niet bovenop zitten, omdat ze te maken hadden met drie handicaps: ze kunnen ten eerste fysiek niet bij elkaar komen, ten tweede zijn hun bevoegdheden beperkt door de crisis en ten derde is er een sfeer ontstaan van: het is crisis dus laten we maar gewoon de regering steunen.

'Wat is het alternatief?'

Marianne Zwagerman vraagt zich af hoe het kan dat D66 zó gretig onze vrijheid heeft kunnen inleveren? Sophie in 't Veld reageert daarop met "Maar wat is het alternatief? Als je zegt: 'We doen niks', dan heb je ook geen vrijheid terug. Dan ontstaat er ongelijkheid." "Het Europees parlement heeft twee dingen gezegd: het is oneerlijk om alleen gevaccineerden te laten reizen. Mensen moeten ook op basis van een test kunnen reizen en ook zij die het al gehad hebben. Daarbij hebben wij als Europees parlement gezegd dat iedereen recht moet hebben een gratis test."

Luister hieronder naar de aflevering:

#19 - OP Z'N KOP! met Europarlementariër Sophie in 't Veld - Op z’n Kop!

NPO Luister

Vanaf donderdag 14 januari is Op z'n Kop wekelijks te beluisteren via NPO Radio 2 en de bekende podcastplatformen. Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie