Programma

Giel Beelen over christelijke muzikanten: 'Het gaat mij om het liedje'

  1. Nieuwschevron right
  2. Giel Beelen over christelijke muzikanten: 'Het gaat mij om het liedje'

Zit popmuziek op gelovigen te wachten? In deze aflevering van Rock My Soul duikt Rogier Pelgrim in de Christelijke muziekwereld.

Rogier ging als tiener talloze keren naar het Flevofestival waar hij veel christelijke bands zag. "Op dit festival hoorde ik muziek die ik tof vond en het ging ook nog eens over geloof. Op Flevofestival ging een wereld voor mij open", vertelt Rogier. In een nieuwe aflevering van Rock My Soul praat Rogier met Hans van Vuren, Giel Beelen en Tim van Esch.

'Leo Blokhuis van de christelijke muziek'

Rogier praat met Hans van Vuren die een kenner is van dit genre over de geschiedenis van deze muziekstroming. "Hans van Vuren is een beetje Leo Blokhuis van de christelijke muziek", aldus Rogier. Van Vuren is presentator van Groot Nieuws Radio, een station dat 24/7 christelijke muziek draait. "Het is eigenlijk mijn levensmissie om zoveel mensen te laten weten dat ook door gelovige muzikanten echt hele toffe muziek wordt gemaakt", vertelt Van Vuren.

Giel Beelen over christelijke muziek

Maken artiesten uit de christelijke muziekscene minder kans op een succesvolle carrière in de mainstream popmuziek? "Ik denk het niet", legt Giel uit. "Bij mij is het geen enkele barrière of drempel. Het gaat bij mij voornamelijk over het liedje. Ik kan niet inschatten in hoeverre dit voor de luisteraars of fans zo is." Wel laat hij weten dat het geen invloed heeft op het wel of niet luisteren. "Zeker niet. Dan zou ik voor ik een liedje luister een biografie moeten checken. Waar het nooit over gaat. Het gaat voor mij om het liedje", legt Giel uit. Ook het succes van de zangeres Lauren Daigle is geen verrassing. "Zij is groot. Bij gebrek aan nieuw werk van Adele heb ik wel gedacht: 'hoezo is zij niet veel mainstream gegaan los van de ene song'."

Handsome Poets

Sommige van de bands uit dit wereldje wilde erg graag mainstream spelen maar vanwege het christelijke label was dat lastig. Zo was er bijvoorbeeld het kerkbandje HigherPurpose met zanger Tim van Esch. Uit dit bandje kwam uiteindelijk Handsome Poets voort die hits hadden met Dance The War Is Over en Sky On Fire. Tim was altijd erg bang dat de band een christelijk stempel zou krijgen. En toen kreeg de band ook nog het aanbod om op de EO-jongerendag te spelen.

Wat doe je dan? Rogier praat erover met Tim van Esch in onderstaande aflevering:

Aflevering 6 - Het christelijke stigma - Rock My Soul

Rock My Soul

In de podcast Rock My Soul onderzoekt Rogier Pelgrim de haat-liefdeverhouding tussen geloof en popmuziek. In christelijke kringen werd Rock & Roll nogal eens met de duivel geassocieerd. Hoe komt dat toch? Tegelijkertijd zijn er eigenlijk best veel hits die over God gaan? Hoe zit dat dan?

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie