Programma

Zanger Racoon schrijft Oceaan als ode aan zijn zus

  1. Nieuwschevron right
  2. Zanger Racoon schrijft Oceaan als ode aan zijn zus

Zanger Bart van der Weide en gitarist Dennis Huige van Racoon vertellen het verhaal achter hun eerste Nederlandstalige hit Oceaan in een ontroerende reportage van Top 2000 a gogo.

Er komen een aantal dingen samen wanneer Bart van der Weijde met tranen in de ogen de songtekst van het liedje Oceaan schrijft. Zoals alle nummers van Racoon tot dan toe, start Ocean als een Engelstalig nummer, getiteld Ocean Blue. Wanneer Kim van Kooten belt dat ze een liedje nodig heeft voor de aftiteling van de film Alles Is Familie, laat de Zeeuwse band haar dat nummer horen.

Ongeneeslijk zieke zus

Van Kooten is niet meteen verkocht, want ze vindt dat het liedje in het Nederlands moet worden gezongen. De wereld van Van der Weide staat even stil als hij een telefoontje krijgt van zijn zus, die vertelt dat ze ongeneeslijk ziek is. Onderweg naar een optreden vat de zanger zijn emoties samen in Oceaan, als ode aan zijn zus. “Ik zat in de bus te janken terwijl ik aan het schrijven was. Het moest eruit.”

Demoversie

De frontman van Racoon krijgt de kans om het liedje in demovorm aan zijn zus te laten horen. “Ze vond het prachtig”, zegt hij. “De demoversie is altijd tien keer mooier dan de uiteindelijke versie. De helft van het gevoel is in de uiteindelijke versie eruit gesodemieterd. De eerste keer dat je het goed doet, heb je kippenvel tot in je nek.” Enkele persoonlijke coupletten zijn eruit gehaald. Van der Weide krijgt een brok in zijn keel wanneer hij ze voorleest. “We hebben best mooi liedje gemaakt. Klaar.”

Bekijk de volledige reportage hier terug:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Racoon in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2020 staat Racoon negen keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd naar het stijgen en dalen van de nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Foto omslag: NTR

Ster advertentie
Ster advertentie