Programma

Bob Marley 70 jaar

  1. Nieuwschevron right
  2. Bob Marley 70 jaar

Op 6 februari 2015 zou de Jamaicaans reggae-artiest Bob Marley 70 jaar oud zijn geworden. We hebben een aantal grappige feitjes op een rij gezet.

In de Top 2000 staan maar liefst zeven nummers van The King Of Reggae, waaronder 'Get Up Stand Up', 'Could You Be Loved' en 'No Woman No Cry'. We hebben een aantal grappige feitjes over Marley op een rij gezet.

'Bob Marley Day'

In Toronto, Canada hebben ze sinds 6 februari wel een heel bijzondere nationale feestdag erbij gekregen: 'Bob Marley Day'! Burgemeester Rob Ford vond het namelijk hoog tijd worden dat het gevierd werd. Hij is een enorme Marley-fan. Zelfs tijdens een belangrijke vergadering kon hij het niet laten om even een dansje te doen op 'One Love'.

Voetbal

“Football is freedom, a whole universe. Me love it because you have to be skillful to play it.” Bob Marley was dol op voetballen. Zo dol zelfs dat hij in contracten liet vastleggen dat hij bij elke tour toegang moest hebben tot een voetbalveld. Dat noemen we pure liefde voor de sport.

Bob Marley & 'Red, Red Wine'

Is dit nou Bob Marley of een andere artiest? Bij sommige nummers is het af en toe lastig om het verschil te horen. Op YouTube zijn er veel mensen die zich daarom flink vergissen. Zo heeft Bob Marley blijkbaar de nummer 'Red, Red Wine', 'Smoke Two Joints', 'Don’t Worry Be Happy' en 'Sweat' ingezongen. Dat klopt natuurlijk niet!

Iemand een Bob Marley soepje?

Het nummer 'No Woman No Cry' is het hoogst genoteerde Top 2000 nummer van Bob Marley en staat al sinds de eerste Top 2000 editie in 1999 in de lijst der lijsten. Het nummer gaat over de kracht van Jamaicaanse vrouwen. Hoewel Bob Marley het nummer zelf schreef, werd het officieel toegeschreven aan zijn goede vriend Vincent Ford. De inkomsten uit royalty's die Ford ontving, hielpen hem bij het in stand houden van een gaarkeuken in Kingston, Jamaica.

Gefeliciteerd Bob Marley!

Volg NPO Radio 2:

Ster advertentie
Ster advertentie