Programma

Presentator Jet Berkhout over Ennio Morricone: 'hij sprak via zijn muziek'

  1. Nieuwschevron right
  2. Presentator Jet Berkhout over Ennio Morricone: 'hij sprak via zijn muziek'

Ennio Morricone is op 91-jarige leeftijd overleden. Presentator Jet Berkhout maakte begin dit jaar een podcastserie over de componist. Gijs belt haar op!

"Hij is zo oud geworden en dat hij zolang doorging, dan ga je er eigenlijk vanuit dat iemand voor eeuwig blijft voortleven", vertelt Berkhout. Ennio Morricone werkte tijdens zijn carrière met de grootste regisseurs in de wereld en schreef ontelbare hoeveelheden muziek. Van zijn hand zijn de legendarische hits The Good The Bad And The Ugly en Once Upon A Time In The West, geregisseerd door Segio Leone.

Spreken via zijn muziek

Gelukkig kon Jet Berkhout vorig jaar een afscheidsconcert van hem bijwonen. Wat viel haar op tijdens het optreden? "Hij was heel fragiel en een heel klein onbeduidend mannetje voor zo'n legendarische componist", vertelt ze. "Dat was ook mijn zoektocht. Ik wilde ontdekken wie hij was en hem dreef om zolang door te gaan met digereren en touren door heel Europa. Dat deed hij ook tot zijn negentigste. Hij was niet uitbundig of flamboyant wat je bij een dirigent zou verwachten. Misschien wel omdat hij via zijn muziek spreekt."

Alle wegen leiden naar Morricone

Begin dit jaar publiceerde Berkhout de zesdelige podcast van AVROTROS en NPO Radio 4 Alle wegen leiden naar Morricone waarin ze meer over Ennio Morricone komt te weten. "Ik heb ontdekt hoeveel meer hij heeft geschreven, dan de hele bekende hits en wat voor ongelofelijk mooie stukken daar tussenzitten", vertelt Berkhout.

Wat voegde zijn muziek toe aan de films? Je hoort het hieronder:

Gijs 2.0

Je hoort Gijs 2.0 iedere werkdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie