Programma

Peter Schilling nam 'Major Tom' op in zijn eenkamerflat

  1. Nieuwschevron right
  2. Peter Schilling nam 'Major Tom' op in zijn eenkamerflat

In een nieuwe aflevering van Top 2000 a gogo vertelt de Duitse muzikant Peter Schilling over het ontstaan van zijn wereldhit 'Major Tom (völlig losgelöst)'. Zijn succes werd ook zijn ondergang.

De Duitse Peter Schilling werd bekend door zijn nummer 1-hit 'Major Tim'. Hij nam de track op in zijn eenkamerflat samen met een vriend, de gitarist van een heavy-metal band. "Het leuke is: we mochten niet te veel lawaai maken. Dat in een eenkamerflat met hele dunne wanden", vertelt Peter. Hij vertelt dat ze de gitaar daarom extra zacht hadden gezet, wat uiteindelijk zorgde voor die speciale sound. Toen ze het nummer na een tijdje opnamen in de studio, op full-sound, was er niks meer aan. "We hebben de gitaar toen weer heel zacht gezet en zo ontstond de definitieve opname."

Doorbraak

Peter vertelt dat toen 'Major Tom' voor het eerst op de radio werd gedraaid, de zender helemaal plat werd gebeld. Het werd pas echt spannend toen het nummer Amerika bereikte. Het hele album Fehler Im System werd in het Engels opgenomen en daar begon het succes. "De hele wereld volgde: Japan en Zuid-Oost Azië. Ik was meer in de lucht dan op de grond", vertelt Peter. "Ik heb in dezelfde studio als The Police gezeten en met Lindsey Buckingham van Fleetwood Mac in zijn garage in Los Angeles. Alles ging zo snel, ik kon er met mijn gedachten niet bij."

Peters succes zorgde ervoor dat hij psychische en lichamelijke klachten kreeg. Wat voor invloed had dit op zijn muziekcarrière? Je ziet het hieronder in een nieuwe aflevering:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000 a gogo

Je ziet iedere donderdag een nieuwe aflevering van Top 2000 a gogo op YouTube.

Foto omslag: Schermafbeelding YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie