Programma

Cream-drummer Ginger Baker overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. Cream-drummer Ginger Baker overleden

Triest nieuws: Cream-drummer Ginger Baker is op 80-jarige leeftijd overleden.

Dit heeft zijn familie op Twitter bekendgemaakt. De mede-oprichter van Cream lag in september al in kritieke toestand in het ziekenhuis. De reden van zijn overlijden is niet bekend. Wel onderging Baker drie jaar geleden een openhartoperatie.


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Het neusje van de zalm

Na een jamsessie met Eric Clapton en Jack Bruce bij Baker thuis besloten ze in 1966 de band Cream op te richten. De naam komt van "The cream of the crop" , oftewel het neusje van de zalm. In 1968 besloot Cream al weer uit elkaar te gaan. Eric Clapton trok zich een slechte recensie van Rolling Stone zo aan, dat hij er op stond dat de band geen toekomst meer had samen. Toch heeft Cream in die korte tijd een aantal enorme hits gehad. De band staat met twee nummers in de Top 2000: 'White Room' en 'Sunshine of your Love'.

Beware of Mr. Baker

Na de tijd met Cream is de invloedrijke drummer altijd actief gebleven. Zo speelde hij nog met artiesten als Steve Winwood en werd hij in 1993 herenigd met Jack Bruce in het trio Bruce-Baker-Moore. Zijn opvliegende karakter maakte het moeilijk voor hem om langdurige samenwerkingen aan te gaan, zo is ook te zien in de documentaire Beware of Mr. Baker.

Reünie

In 2005 kwam de originele bezetting van Cream weer bij elkaar voor een reeks concerten. Vooral Bakers' drumwerk tijdens het nummer 'Toad' werd alom bewonderd. Bekijk het optreden in de Royal Albert Hall hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

​Foto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie