Programma
EO

MEAU geeft Tekstuele Voorlichting over betekenisvol Stukje Van Mij

foto: Bullet-Ray
  1. Nieuwschevron right
  2. MEAU geeft Tekstuele Voorlichting over betekenisvol Stukje Van Mij

Singer-songwriter MEAU heeft een nieuw nummer uitgebracht: Stukje Van Mij. Samen met Martine ten Klooster duikt ze in de betekenis van het lied, dat een relevant maatschappelijk onderwerp aansnijdt: online shaming.

Meau Hewitt, beter bekend als MEAU, onderscheidt zich door haar kenmerkende songteksten en intieme nummers, en weet opnieuw vele mensen te raken met haar nieuwe nummer Stukje Van Mij. Het nummer ontstaat nadat ze wordt gevraagd om een lied te schrijven over online shaming. “Het is echt een ongelofelijk mooi stukje songtekst als je het mij vraagt”, vertelt Martine.

Tekstuele voorlichting wordt seksuele voorlichting

Het nummer vertelt over beschadigd vertrouwen en behandelt jongeren van wie intieme beelden zijn doorgestuurd. Stukje Van Mij maakt deel uit van een campagne die jonge mensen wil helpen omgaan met naaktbeelden, vertrouwen en de gevolgen van online shaming.

"Het is een emotioneel beladen nummer", vertelt MEAU. Ze heeft gesprekken gevoerd met 6 slachtoffers en is bijgestaan door een medewerker van Slachtofferhulp. MEAU benadrukt dat slachtoffers vaak het gevoel hebben dat het verspreiden van de intieme foto's hun eigen schuld is. “Een groot probleem is dat het zo vaak gebeurt op middelbare scholen. Iemand stuurt iets door, en iedereen keert zich tegen die persoon, terwijl diegene het slachtoffer is”, deelt de zangeres. “Ook wordt er vaak gezegd ‘waarom maak je dan ook zulke foto’s?’, maar hierbij leg je de fout weer bij het slachtoffer neer. En als je dat zo vaak hoort dan ga je het ook geloven.”

Focus verleggen

“We moeten het bespreekbaar maken en de focus verleggen van het slachtoffer naar degene die de foto doorstuurt”, zegt MEAU. Ze hoopt dat het nummer een verandering teweegbrengt en dat mensen gaan beseffen dat ze iets verkeerd doen als ze dergelijke beelden doorsturen.

“Er zijn al echt mooie reacties op het nummer," laat MEAU weten. Zowel jongeren als ouders laten van zich horen. "Ik vind het mooi dat ouders zeggen dat ze met hun kinderen gaan praten en hen vertellen dat ze nooit zoiets moeten doorsturen.”

Martine In De Middag

Martine ten Klooster hoor je elke zondagmiddag met het muziekprogramma Martine In De Middag van 16.00 tot 18.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie