Programma

Don McLean over 'American Pie': 'Niemand realiseert zich hoe de situatie toen was'

foto: Screenshot Video
  1. Nieuwschevron right
  2. Don McLean over 'American Pie': 'Niemand realiseert zich hoe de situatie toen was'

Amerikaanse singer-songwriter Don McLean vertelt over de roerige periode die gaande was tijdens het schrijven van zijn grootste hit 'American Pie'.

De periode voorafgaand aan McLeans album American Pie was niet erg rooskleurig. "Mijn platencontract was afgelopen. Ik was werkloos", vertelt McLean. Hij moest nog één album uitbrengen en wilde daar zijn hart en ziel instoppen. In 1971 bracht hij het album uit en scoorde hij een hit met het gelijknamige nummer 'American Pie'.

Roerige periode

McLean had het idee voor 'American Pie' al een lange tijd liggen voordat hij er iets mee ging doen. "Ik wilde een verhaal vertellen. Ik had een erg ingewikkeld idee in mijn hoofd dat politiek en muziek nauw met elkaar verwant zijn, want muziek komt voort uit de samenleving", aldus McLean. Toen hij 'American Pie' schreef was er namelijk een roerige periode gaande, waarin de samenleving langzaam uiteen viel. "Nu lijkt het niet meer dan een interessant nummer, maar niemand realiseert zich hoe de situatie toen was. Er waren overal rellen, steden stonden in brand en er sneuvelden jongeren in Vietnam. Er was veel woede richting de overheid, meer dan ooit."

McLeans idool Buddy Holly speelt ook een rol tijdens het schrijfproces van 'American Pie'. Benieuwd wat hij erover vertelt? Bekijk het in de video:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

Don McLean stond met zijn hit 'American Pie' in 2019 op plek 542 in de Top 2000. Benieuwd hoe zijn nummers zich door de jaren heen hebben bewogen? Bekijk hier de statistieken.

Foto omslag: screenshot

Ster advertentie
Ster advertentie