Programma

Lady Gaga verwijdert samenwerking met R. Kelly van album

  1. Nieuwschevron right
  2. Lady Gaga verwijdert samenwerking met R. Kelly van album

Lady Gaga gaat haar zes jaar oude plaat ARTPOP opnieuw uitbrengen. Op de nieuwe editie van de plaat ontbreekt de track 'Do What U Want', een samenwerking met R. Kelly.

In 2013 brengt Lady Gaga haar vierde studio-album ARTPOP uit. De tweede single 'Do What U Want' krijgt begin 2019 een heel andere lading wanneer R. Kelly in de documentaire Surviving R. Kelly wordt beschuldigd voor het hebben van seks met minderjarigen. Ineens ligt Lady Gaga's samenwerking met R. Kelly enorm gevoelig, zeker ook omdat de zangeres meerdere malen haar ervaringen met seksueel misbruik heeft besproken in nummers als 'Till It Happens To You' (2015) en 'Swine' (2013).

Digitaal verwijderd

Lady Gaga besluit in januari 2019 om 'Do What U Want' van ARTPOP te verwijderen. Alle versies van de single met R. Kelly worden van Youtube, Spotify en iTunes afgehaald. Zelfs live-optredens verdwijnen van het internet. De enige versie van het nummer die te beluisteren blijft is de remix samen met Christina Aguilera, zonder R. Kelly. Op social media spreekt de zangeres zich stevig uit tegen het gevallen r&b-icoon. "Ik sta 1000% achter deze vrouwen, ik geloof ze, ik weet maar al te goed hoe ze zich voelen en ik geloof heilig dat we ze moeten geloven", schrijft Lady Gaga op Twitter. "Alle beschuldigingen tegen R. Kelly zijn beangstigend en onverdedigbaar. Ik ben zelf een slachtoffer van seksueel misbruik en ik heb het nummer en de video in een donkere tijd van mijn leven gemaakt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Twijfelde Lady Gaga al eerder?

Er zijn bij Lady Gaga in 2013 al twijfels over de samenwerking en het nummer. Zo zou er een videoclip voor het nummer zijn gefilmd, maar die is nooit uitgebracht. Na een paar maanden van wachten brengt Lady Gaga uiteindelijk een verklaring naar buiten waarin ze vertelt dat haar management te weinig tijd heeft gegeven om de muziekvideo af te maken.

Het Amerikaanse entertainmentmagazine TMZ krijgt later gelekte beelden van de video in handen. Op de beelden is te zien hoe R. Kelly als dokter een schaars geklede Lady Gaga onder narcose brengt en vervolgens seksuele handelingen met haar verricht. Daarnaast krijgen ze te horen dat Lady Gaga de video zelf de nek heeft omgedraaid omdat de clip seksueel misbruik zou verheerlijken.

Waarom geen versie zonder R. Kelly op het album?

Naast de versie met R. Kelly bestaat er ook een remix met Christina Aguilera en een soloversie die Lady Gaga tijdens haar tour speelt. Waarom kiest de zangeres er niet voor om het origineel te vervangen door één van die versies in plaats van de track helemaal van ARTPOP te verwijderen? Dat antwoord is eigenlijk vrij simpel: R. Kelly staat genoteerd als schrijver. Met een 'andere' versie zou R. Kelly dus nog altijd credits en opbrengsten ontvangen voor het nummer.

Beluister de remix met Christina Aguilera:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de meest recente editie van de Top 2000 stond Lady Gaga in de lijst met 'Poker Face' (1659), 'Bad Romance' (1125) en 'Shallow' (736).

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie