Programma

Dit móét je weten over bier

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit móét je weten over bier

Bierdrinkers opgelet: het is de Week van het Nederlandse Bier! Daarom vraagt Wouter bierexpert Alain Schepers het hemd van het lijf.

Tap, blik of fles

Wouter vertelt dat hij momenteel helemaal in zijn 'bierfase' zit en de laatste tijd graag een speciaalbiertje drinkt. Schepers: "Je bent zeker niet de enige Nederlander die in dezelfde fase zit. Er is een echte bierrevolutie gaande." De bierexpert beantwoordt in Wout2Day alle biervragen van luisteraars. Maakt het bijvoorbeeld qua smaak uit waar je bier uit drinkt? Schepers legt uit: "Dat maakt zeker uit. In Nederland zien we het liefste bier van de tap, alleen al vanwege het plaatje. Er zit mooi schuim op, de temperatuur is goed en het koolzuur zit er op de juiste wijze in." Volgens Schepers gaat bier in blik het de komende periode helemaal worden: "Bier in blik blijft langer goed, omdat blik een lucht- en lichtdichte verpakking is. Lucht en licht zijn de aartsvijanden van bier."

Schuimkraag Nederland vs. Engeland

Waarom is onze schuimkraag in Nederland twee vingers dik en in Engeland nog geen halve pink? Schepers: "In Engeland willen ze graag hun glas vol met bier. Daar hebben ze het niet zo op schuim. Dat is in wezen gewoon lucht. Engelsen zeggen dan: ik heb een glas bier besteld en wil ook bier." Het verschil met Nederland is volgens de bierexpert makkelijk te verklaren: "Hier zijn we opgegroeid met het idee dat bier twee vingers schuim moet hebben. Dat is een stukje van onze biercultuur. Het is dus iets wat in de culturen in Engeland en Nederland zo bepaald is."

Nóg meer dingen die je moet weten over bier

Wat voor invloed heeft de temperatuur op de smaak van bier? En wanneer wordt het speciaalbier genoemd? Antwoorden op deze en andere vragen over bier krijg je in het fragment uit Wout2Day hieronder:

Week van het Nederlandse bier, antwoord op al je vragen over bier!

Wout2Day
Dj: Wouter van der Goes
​Ma - do 18:00 - 20:00

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie