Programma
BNNVARA

Vogels kunnen fluiten naar 9-tot-5-mentaliteit: slapen ze nog wel?!

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Vogels kunnen fluiten naar 9-tot-5-mentaliteit: slapen ze nog wel?!

Of het nu 6.00 uur 's ochtends is of 20.00 uur 's avonds: je hoort altijd fluitende vogels. Hoe kan dat? Slapen die beestjes dan nooit?

We hoeven ons geen zorgen te maken dat vogels zichzelf helemaal overspannen fluiten deze zomer. Boswachter Arjan Postma legt het fenomeen in Jan-Willem Start Op! uit: "Ze fluiten in de schemering. Dus als het net licht is geworden of het tegen het donker aan is, beginnen ze hard te fluiten." Dat het momenteel lijkt of vogels non-stop aan het fluiten zijn, ligt aan de tijd van het jaar. "In de zomer ligt die ochtend- en avondschemering heel dicht bij elkaar."

's Middags een siësta

Tussendoor zijn de vogels stil, maar hebben we het gewoon niet door volgens de boswachter. "Daarnaast zijn het ook niet altijd dezelfde vogels die we horen gedurende een heel etmaal", legt Arjan uit. "De vogels die je 's avonds en 's ochtends hoort fluiten zijn bijvoorbeeld merels en winterkoninkjes. Weidevogels zijn wat later op de ochtend actiever, maar midden op de dag houden de meeste vogels een siësta."

Bekijk het hele gesprek hieronder:

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie