Programma

Doe Maar is nog lang niet klaar

  1. Nieuwschevron right
  2. Doe Maar is nog lang niet klaar

De Doe Maar-hype kwam in 1984 tot een voorlopig einde, maar 32 jaar later staan de fans nog steeds te trillen op hun benen.

Foto's: Bullet-Ray

Ongekend succesverhaal

De reggaeband die bekend is van nederpopklassiekers als 'Pa', 'De Bom' en 'Is Dit Alles' is in de eerste helft van de jaren 80 goed voor een ongekend succesverhaal in de vaderlandse pophistorie. De hype is zo groot dat de vier leden van Doe Maar niet meer normaal over straat kunnen. Met twee afscheidsconcerten houdt het kwartet het in 1984 voor gezien.

Geen comeback

32 jaar later staat Doe Maar opnieuw op de planken, nu voor het eerst in de Ziggo Dome. Zaterdagavond is de laatste van drie concerten daar, een week nadat Doe Maar terugkeerde op Pinkpop. Henny Vrienten durft niet meer van een comeback te spreken, gezien de groep sinds 2000 geregeld weer concerten geeft. Ook dit voorlopig laatste concert voelt niet als een afscheid.

Must voor fijnproevers

Wie het optreden op Pinkpop heeft gezien, heeft staan kijken naar een beknopte Greatest Hits-show, met daarin de ene na de andere klapper. In dit lange concert in de Ziggo Dome duikt Doe Maar de parels uit zijn oeuvre op en voegt andere, opgefriste arrangementen toe aan de ruim dertig jaar oude liedjes. Een must voor fijnproevers en de échte fans.

Blazersensemble

Doe Maar trapt de show in de Ziggo Dome meteen af met een reeks bekende nummers, zonder meteen al zijn kruit te verschieten met de aller grootste hits. Achtereenvolgens schotelt de band, voor de gelegenheid bijgestaan door een blazersensemble, de fans 'OK', comebackhit 'Watje' en 'Doe Maar Net Alsof Je Neus Bloedt' voor. "Leuk dat jullie er nog zijn!", roept Ernst Jansz. "En leuk dat wij er nog zijn."

Uithoudingsvermogen

Henny Vrienten vertelt dat de band anno 2016 een stuk bekwamer is dan 32 jaar geleden. Dat is de reden dat er veel meer nummers op de setlist staan. "Ik hoop dat jullie een hele hoop uithoudingsvermogen hebben, want we gaan heel lang door", belooft hij aan het publiek. Geen woord aan gelogen, want in dik tweeënhalf uur komt er een stortvloed aan meezingers voorbij.

Albumparels

In de eerste driekwartier van het concert worden er al uitstekende liedjes als 'Macho' en 'Nachtzuster' gespeeld, maar het publiek op de volle tribunes van de Ziggo Dome veert pas uit de stoelen bij 'Is Dit Alles'. Naast de hits speelt Doe Maar ook een brede selectie aan albumparels van de elpees Skunk, Doris Day En Andere Stukken en 4us.

Alles gejat

Carel Copier, slagwerker uit de eerste bezetting van Doe Maar, neemt de drums en vocalen van twee van de nummers voor zijn rekening. Andere gastbijdrages zijn er van Joost Belinfante op 'De Eerste Keer' en 'Nederwiet', dat massaal wordt meegezongen door het publiek, en voor Kenny B op '5446 Is Mijn Nummer' van Toots and The Maytals. "De band waar we alles van gejat hebben", aldus Vrienten.

Geen afscheid

De heren hebben nog zichtbaar plezier op de bühne. Ze kijken elkaar glunderend aan en er zijn kleine onderonsjes. Dat speelplezier is ook terug te horen in 'Sinds 1 Dag Of 2 (32 Jaar)', 'Pa', '1 Nacht Alleen', 'Doris Day' en al die andere stukken. Dit is geen afscheid of laatste uitzwaai voor het steeds uitgestelde pensioen. Doe Maar is nog lang niet klaar!

Ster advertentie
Ster advertentie