Programma

Roger Hodgsons ervaring op kostschool geeft inspiratie voor School

  1. Nieuwschevron right
  2. Roger Hodgsons ervaring op kostschool geeft inspiratie voor School

In 1974 brengt Supertramp het album Crime Of The Century uit, met de hits Dreamer, Hide In Your Shell en niet te vergeten: School.

Roger Hodgson werd als kind naar een kostschool gestuurd en jaren later kijkt hij hier niet vol liefde op terug. "Ik zat van mijn achtste tot achttiende op die school. Het was in in the middle of nowhere. Iedereen droeg een uniform en onze haren moesten we kort houden. Toen werden The Beatles bekend en zij lieten ons zien hoe goed lang haar eruit zag", vertelt Hodgson in een Top 2000 a gogo. The Beatles veranderde zijn leven en hij haalde er veel inspiratie uit. "Ik was altijd aan het wachten op hun volgende plaat, het volgende album. Ze hebben alle barrières doorbroken. De muziek was zo persoonlijk, terwijl op dat moment muziek juist erg onpersoonlijk was." Die persoonlijkheid heeft Hodgson altijd in zijn muziek proberen terug te laten komen.

Nieuwsgierig

Hodgson voelde zich in zijn tijd op de kostschool alleen goed wanneer hij zijn gitaar had. "Ik was erg verlegen en ik had weinig zelfvertrouwen, behalve als het om muziek ging. Op het moment dat ik liedjes speelde en schreef, was dat echt een plek in mezelf waarmee ik me kon identificeren", legt de muzikant uit. Hodgson had namelijk veel moeite met het onderwijs op school. Er werd geleerd hoe je naar buiten moest functioneren, maar niet hoe je je innerlijk moest ontwikkelen en wat het doel van het leven was. "Ik verliet de school erg verward en ik was nieuwsgierig. Ik denk dat die nieuwsgierigheid, die passie en die verwarring veel van onze nummers hebben aangewakkerd, inclusief School", aldus Hodgson.

Live in Parijs

Het nummer School van het album Crime of the Century wordt een groot succes. Ook in 2021 was het nummer de hoogste notering in de NPO Radio 2 Top 2000 voor de Britse groep. In 1979 spelen ze het nummer live in de grote concertruimte Pavillon de Paris. Zodra Rick Davies zijn mondharmonica pakt en het onmiskenbare intro speelt, gaat het publiek los. Van begin tot eind weten ze het publiek te overdonderen met hun uitvoering van School.

Bekijk hier het optreden terug:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 2 Top 2000

Supertramp heeft in 2021 maar liefst elf noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000, met School als hoogste notering op de 47e plek. Benieuwd hoe de nummers zich door de jaren heen hebben bewogen? Bekijk hier de statistieken.


Ster advertentie
Ster advertentie