Programma

Politie zet flitsers in tegen appende autobestuurders

  1. Nieuwschevron right
  2. Politie zet flitsers in tegen appende autobestuurders

Vanaf vandaag kan je beboet worden voor appen achter het stuur, zónder staande gehouden te worden door een agent.

De politie gaat namelijk slimme camera-flitsers inzetten die op bruggen worden geplaatst. De flitser herkent het gelijk als automobilisten een mobiele telefoon in de hand hebben. Als de camera ziet dat je inderdaad je telefoon bij de hand hebt, wordt er een foto gemaakt van de bestuurder en het kenteken. Die info wordt doorgestuurd naar de politie, die vervolgens beoordeelt of de camera het bij het juiste eind heeft. De flitsers worden vanaf nu ingezet in Midden-Nederland. Dit nieuws maakt de politie bekend op hun website.

Topprioriteit

Projectleider Egbert-Jan van Hasselt zegt hierover: “De aanpak van afleiding achter het stuur is topprioriteit. Om handhaving op grote schaal te kunnen realiseren, zoeken we steeds naar innovatieve manieren om dat te kunnen doen. De slimme camera’s zijn daar een voorbeeld van."

62% van bestuurders gebruikt telefoon

In 2018 werden er ruim 80.000 boetes opgelegd voor het in de hand houden van een telefoon. Dit is een erg klein aantal als je kijkt naar hoeveel bestuurders toch op hun telefoon kijken achter het stuur. In een onderzoek van Interpolis geeft 62% van de ondervraagden namelijk aan af en toe hun telefoon te gebruiken tijdens het rijden.

Telefoon of banaan?

Gisteren sprak Wouter al met Bart Oostvogels van AutoRAI tijdens Wout2day. Hier kwam het onderwerp ook ter sprake. Zo zegt Bart hierover: “Er is een zelflerend mechanisme geïnstalleerd. De camera is zo slim dat hij kan onderscheiden of je een telefoon of een banaan vasthebt. De camera heeft ook een infraroodsensor zodat ze het ook ’s nachts kunnen zien."

Ook ging het in het gesprek over de verkeersboetes die dit jaar weer verhoogd worden. Beluister het volledige fragment uit Wout2Day hier:

Zo duur worden de snelheidsboetes in 2020

Wout2Day

Wout2Day hoor je iedere werkdag tussen 18:00 en 20:00 op NPO Radio 2

Foto: ANP


Ster advertentie
Ster advertentie