Programma

Verhaal achter de cover

  1. Nieuwschevron right
  2. Verhaal achter de cover

Iedereen heeft wel zo'n plaat liggen die naast de geweldige muziek indruk maakte vanwege de cover. We selecteerden 7 platen met een uniek verhaal.

The Freewheelin'

Bob Dylan is 21 als hij in 1963 innig gearmd met zijn lief in Greenwich Village over straat loopt voor een fotoshoot. Zijn liefje is de 19-jarige Suze Rotolo met wie hij drie jaar samen blijft. Fotograaf Don Hunstein legt het verliefde stel vast op camera. Hunstein heeft niet de intentie om de foto's die hij maakt te gebruiken voor een albumhoes van Dylan en neemt slechts één fotorolletje mee. Veel van de foto's mislukken, maar één kiekje springt eruit. De magische foto die Bob Dylan mede groot maakt; de albumhoes van The Freewheelin'.

Sticky fingers.jpg

Sticky Fingers

De befaamde hoes van Sticky Fingers (1971) is wereldwijd bekend. Fans denken dat Mick Jagger heeft geposeerd voor dit intieme plaatje, waarop een close-up van een mannelijk kruis te zien is. De makers van de albumhoes beweren echter dat de frontman van The Rolling Stones nooit aanwezig is geweest bij de fotoshoot. De pikante afbeelding zorgde in het begin voor heel wat ophef, maar werd al gauw razend populair. Ach, zo heeft elk 'hoesje z'n kruisje'.

A Rush of Blood to the Head.jpg

A Rush of Blood to the Head

Modefotograaf Sølve Sundsbø is de maker van de artistieke cover van A Rush of Blood to the Head (2002) van Coldplay. Voor een modetijdschrift krijgt Sundsbø de opdracht om iets te creëren met een technisch gevoel in de kleur wit. De fotograaf gaat aan de slag met een 3D-scanner en een model dat hij met witte make-up laat opmaken. De machine kan slechts 30 centimeter scannen, waardoor de bovenste helft van het gezicht van het model wegvalt. De foto wordt toch geplaatst en Coldplay-zanger Chris Martin komt de afbeelding tegen. Martin vraagt of hij het beeld mag gebruiken voor één van zijn platen. De fotograaf biedt zijn medewerking aan en de albumhoes wordt een succes.

She's so unusual.jpg

She's So Unusual

Coney Island, verlaten gebouwen met afgebladerde muren, een fantastische vintage-jurk en het opgewekte karakter van Cyndi Lauper; dat zijn de succesvolle ingrediënten van de cover van She's So Unusual (1983). Het resultaat: miljoenen platen worden verkocht en ontwerpster Janet Perr wint een Grammy voor haar ontwerp.

the joshua tree.jpg

The Joshua Tree

De Joshua Tree was een cactusachtige boom in de woestijn van het Amerikaanse zuidwesten. De boom was volgens de drummer van U2 één van de oudste levende organisme in de woestijn. De bijzondere boom doet U2 denken aan het bijbelverhaal van Joshua. De band vraagt aan fotograaf Anton Corbijn een foto te maken van de Joshua Tree. De boom bleek inderdaad oud, want in 2000 overlijdt de Joshua Tree. Maar op de cover van de succesvolle plaat The Joshua Tree (1987) blijft de boom altijd bestaan.

Beastie Boys.jpg

Licensded To III

Rick Rubin, de producer van de Beastie Boys zit achter de albumhoes van Licensded to III (1986), het debuutalbum van de band. Hij komt op het idee voor de hoes als hij leest over de luxe privéjet van Led Zeppelin. De Beastie Boys zijn dan nog niet zo bekend, en het lijkt Rubin wel grappig om de opkomende muzikanten een eigen Beastie Boys-privéjet te geven. Het vluchtnummer van het vliegtuig is 3MTA3, in spiegelbeeld te lezen als: 'eat me'. De debuutplaat is een groot succes. Het is het eerste rapalbum dat ook aanslaat bij het 'gewone' publiek. Na hun debuut zullen de muzikanten nog heel wat muzikale vlieguren maken.

never mind.jpg

Nevermind

Voor de hoes van Nevermind (1991) worden verschillende baby's onder water gefotografeerd. De vier maanden oude baby Spencer Elden is de winnaar. Ontwerper Robert Fisher laat de foto aan Kurt Cobain zien, maar de leadzanger van Nirvana zegt nog iets te missen. Ideeën over verschillende objecten worden uitgewisseld. Tot Cobain op het idee komt van een vishaak met een geldbiljet. Het naakte kindje zou symbool staan voor Cobains onschuld, het water voor een vreemde omgeving en de haak met het dollarbiljet voor het leven als rockmuzikant. We kunnen er verder nog wel meer over vertellen, maar uiteindelijk zegt een foto meer dan duizend woorden.

Welke albumhoes maakte op jou indruk?

Album 3 Daagse
vrijdag 17 t/m zondag 19 april
NPO Radio 2

Volg NPO Radio 2:

Ster advertentie
Ster advertentie