Programma

Saxofonist Manu Dibango (86) die 'Mama Appelsap' maakte overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. Saxofonist Manu Dibango (86) die 'Mama Appelsap' maakte overleden

Jazzmuzikant Manu Dibango is op 86-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Een sample van zijn bekendste muziekstuk Soul Makossa werd onder meer gebruikt in Michael Jacksons Wanna Be Startin' Somethin'.

Dit hebben zijn nabestaanden bekendgemaakt via Facebook. Dibango wordt gezien als één van de belangrijkste grondleggers van afro-jazz. Hij wist muziek uit zijn thuisland Kameroen te mengen met jazz en funk. Wereldwijd trad de saxofonist op en gedurende carrière maakte hij tientallen albums. Zijn bekendste compositie is 'Soul Makossa'.

'Soul Makossa'

Het muziekstuk werd door Dibango in 1972 uitgebracht en zou eigenlijk alleen als b-kantje verschijnen. Het was echter de succesvolle nationale voetbalploeg Kameroen die daar verandering in heeft kunnen brengen! De ploeg claimde de compositie als hymne en daarmee werd 'Soul Makossa' wereldwijd bekend, maar ook Dibango. Het muziekstuk bleef ook niet onbekend bij collega's in de muziekindustrie. Een sample („mama-say, mama-sa, ma-makossa”) werd namelijk door Michael Jackson gebruikt in zijn 'Wanna Be Startin' Somethin', maar ook Rihanna voegde het toe aan haar 'Don't Stop The Music'. Jackson gebruikte het zonder toestemming en Dibango klaagde hem aan. De twee hebben buiten de rechtbank een deal kunnen sluiten.

Mama say mama sa mam(a)appelsap

In Nederland zorgde deze tekst uit 'Soul Makossa' ook voor genoeg inspiratie en werd het zelfs de grondlegger van het begrip Mama Appelsap. Het verschijnsel waarbij je een tekst niet goed verstaat, maar er wel een Nederlandse tekst in denkt te ontdekken. In 'Wanna Be Startin’ Somethin’ lijkt het namelijk net alsof Michael Jackson ‘Mama Appelsap’ zingt.

Luister hieronder naar 'Soul Makossa':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie