Programma

Wetenschapsjournalist Mark: 'We kunnen songteksten na dertig jaar nog onthouden'

  1. Nieuwschevron right
  2. Wetenschapsjournalist Mark: 'We kunnen songteksten na dertig jaar nog onthouden'

In Rabbering Laat belt Paul met wetenschapsjournalist Mark Mieras over ons muzikaal geheugen en waarom we songteksten altijd beter onthouden dan de titel en de artiest.

Soms kun je een nummer van voor tot achter meezingen, maar zodra je de titel of de artiest moet benoemen is het een groot zwart gat. Hoe komt dat? Wetenschapsjournalist Mark Miesar heeft hier een verklaring voor: "Songteksten zitten in ons langetermijngeheugen, vandaar dat we ze soms zo'n twintig tot dertig jaar later nog kunnen onthouden." De combinatie van de tekst en de muziek zorgt ervoor dat onze hersenen het goed kunnen opzuigen, waardoor we songteksten ontzettend lang kunnen onthouden.

'Hoe geïnteresseerder je bent, hoe makkelijker je informatie vastlegt'

Waarom is het moeilijk om de titel van een nummer te onthouden? Mieras legt uit: "Waar het om gaat is dat er verbindingen ontstaan in je hersenen. Tussen de tekst en de muziek ontstaat vanzelf een verbinding, omdat je ze tegelijkertijd hoort." De titel en de artiest staan niet zozeer met elkaar in verbinding als de tekst en de muziek. Dat maakt het lastiger om het te onthouden. Als het gaat om een artiest waar je enorm fan van bent, is het makkelijker om het op te slaan. "Het gaat erom dat je van muziek houdt en dat het jouw muziek is, dan wordt het beter opgeslagen dan wanneer je niet zo van muziek houdt", aldus Mieras. Als je geïnteresseerd bent in een artiest weet je veel meer verbindingen te leggen. Er ontstaat een rijk netwerk en dat komt terecht in ons langetermijngeheugen. "Hoe geïnteresseerder je bent, hoe makkelijker je informatie vastlegt. Het bijzondere van tekst en muziek is dat je daar niet geïnteresseerd in hoeft te zijn, dat slaat zichzelf op."

Ons geheugen zorgt er ook voor dat sommige liedjes irritant lang in ons hoofd blijven hangen. Benieuwd wat de wetenschapsjournalist daarover te zeggen heeft? Je hoort het hieronder:

Rabbering Laat

Je hoort Rabbering Laat iedere maandag tot en met donderdag van 22:00 tot 00:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: unsplash

Ster advertentie
Ster advertentie