Programma

Mick van Wely ziet trend in groepsmishandeling jongeren: 'Het is statusverhogend'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Mick van Wely ziet trend in groepsmishandeling jongeren: 'Het is statusverhogend'

In Amsterdam is vrijdagavond een man door een grote groep minderjarige jongens mishandeld en op het spoor gegooid. Gister meldde een nieuwe verdachte zich bij de politie. Ruud de Wild belt met misdaadverslaggever Mick van Wely over het incident, het toenemende geweld onder jongeren en hoe dit kan worden opgelost.

Van de mishandeling verschenen kort na het incident beelden op sociale media. Daarop is te zien hoe een groep van ten minste tien jongeren een man slaat en schopt terwijl hij op het perron ligt. Ze moedigen elkaar aan met gejuich en geschreeuw. Een opvallend detail: de jongeren filmen de hele mishandeling zelf.

Het ernstige geweldsincident bij station Amsterdam Bijlmer Arena staat niet op zichzelf. Afgelopen vrijdag gebeurde in België een dodelijk ongeval met een ICE-hogesnelheidstrein. Bij een vechtpartij op het treinstation Zaventem zijn twee mensen door de trein aangereden. Een 23-jarige man overleed ter plekje. De ander, een jongen van 16 jaar, ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

Trend

Volgens Mick van Wely zijn de groepsmishandelingen door jongeren een trend. Onlangs liep hij mee met de recherche, waar dagelijks dit soort video’s van het internet worden geplukt. Het is copycatgedrag" vertelt hij. "Het is statusverhogend en het wordt ook gebruikt als dreigement."

In het geval van de mishandeling op het spoor in Amsterdam, heeft het slachtoffer zich nog altijd niet gemeld. En de jongens die zijn opgepakt, hebben nog niks verklaard over zijn of haar identiteit. "Mysterieus", noemt Van Wely de anonimiteit van het slachtoffer. "Het verhaal gaat, dat is ook bij de politie bekend, dat het mogelijk iemand zou zijn die met een veel te jong meisje een afspraak had", vertelt hij. "Wat iemand ook heeft gedaan, dit is echt een absurde manier van geweldplegen", benadrukt Van Wely.

Aanpak

De mishandelingen hebben volgens de journalist een gigantische impact op de vaak jonge slachtoffers en hun familie. "Ik denk dat je dit fenomeen heel serieus moet nemen en er veel aandacht aan moet besteden op scholen."

Het verbieden van het verspreiden van dit soort filmpjes noemt Van Wely "lastig". "Het is zo vernederend dat je niet moet willen dat dit wordt verspreid. Aan de andere kant is het handhavingstechnisch heel lastig. Hoe ga je dat verbieden? Hoe kom je erachter wie het heeft verspreid? En er is een voorbeeld aan de filmpjes: dat je geweldig bewijsmateriaal hebt."

Kwetsbare jongeren

Volgens de misdaadjournalist schamen de daders zich vaak niet, maar lijken ze juist heel trots te zijn op wat ze doen. "Er is een drillrapvideo waarbij een van de drillrapper geluidsfragmenten heeft van iemand die ze aftuigen. En dat gebruikt hij in een video. Het is te gek voor woorden."

Van Wely wijst erop dat het gaat om jongens van soms 12 of 13 jaar. "Het zijn ook jongens die met 2-0 achterstaan omdat ze uit een gezin komen waarbij de vader bij een gang zit, de broer zit bij een gang. De moeder is er niet, of de vader is er niet. Het zijn ook kwetsbare jongens." En dat maakt het volgens Van Wely een ingewikkelde situatie. "Gevoelsmatig zeg je: stop ze een paar jaar de bak. Maar soms is het oneerlijk qua achtergrond en komen ze uit een hele moeilijke situatie."

Een eenvoudige oplossing is er dus niet. Maar dat er snel iets aan het geweld onder jongeren moet worden gedaan, staat volgens de misdaadjournalist vast. Luister hieronder het hele gesprek tussen Ruud en Van Wely.

Mick van Wely ziet trend in groepsmishandeling jongeren: 'Het is statusverhogend'

De Wild in de Middag

Van maandag tot en met donderdag hoor je tussen 16.00 en 18.00 uur De Wild in de Middag op NPO Radio 2, met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie