Programma

Cream gaf in 1993 eerste optreden in 25 jaar in Royal Albert Hall in

foto: YouTube screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. Cream gaf in 1993 eerste optreden in 25 jaar in Royal Albert Hall in

Het Britse rocktrio Cream besluit in 1968 uit elkaar te gaan. De heren staan vijfentwintig jaar later pas voor het eerst weer samen op het podium nadat ze worden ingewijd in de Rock and Roll Hall of Fame.

Grondleggers van de powertrios

Ginger Baker, Jack Bruce en Eric Clapton richtten in 1966 de band Cream op. Het trio wordt gezien als de grondlegger van de zogehete powertrios, ondanks dat de band na slechts twee actieve jaren in 1968 alweer uit elkaar gaat. Later dat jaar houden de heren nog wel een afscheidstournee, maar spelen dan vijfentwintig jaar lang niet meer samen. Cream komt pas voor het eerst bij elkaar als ze op 12 januari 1993 worden ingewijd voor de Rock and Roll Hall of Fame. Dat jaar treden onder meer The Doors, Creedence Clearwater Revival en Etta James ook toe tot de befaamde lijst van invloedrijke muzikanten.

Geen blijvende hereniging

Cream opent hun inwijding met de track Sunshine Of Your Love. Daar voelt de band voor het eerst in tijden weer iets om samen te komen volgens Bruce: "Ik stelde in 1993 voor dat als we zouden samenkomen, we een nieuw album zouden moeten maken. Maar zo is het niet gelukt, vrees ik." Jacks plan gaat helaas niet door. "We speelden daar onze oude nummers, wat leuk was. Dat is toch wel wat mensen willen horen," vertelt de bassist. Daarom besluit de band nog enkel in 2005 een eenmalig reünie te houden. Fans die Cream op 12 januari 1993 in de Royal Albert Hall zien maken dus niet alleen het eerste optreden in vijfentwintig jaar mee, maar gelijk ook het voorlaatste optreden ooit.

Check het bijzondere optreden hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

Sunshine Of Your Love staat op nummer 1996 in de Top 2000. Cream heeft daarnaast nog één notering: White Room op nummer 641.

Ster advertentie
Ster advertentie