Programma

Mick Jagger & David Bowie

  1. Nieuwschevron right
  2. Mick Jagger & David Bowie

Exact dertig jaar geleden scoorden Mick Jagger en David Bowie een enorme hit met hun duet 'Dancing In The Street'. Maar dit wist je er nog niet over.

Titanenstrijd

'Dancing In The Streets' komt op 7 september 1985 de Nationale Hitparade binnen op nummer 4. Op dat moment staat Madonna voor het eerst in Nederland op nummer 1, met de single 'Into The Groove'. Een week later wordt ze van de eerste plek verstoten door Jagger en Bowie.

Één keertje maar

Aanvankelijk willen Bowie en Jagger het liedje live opnemen tijdens Live Aid, elk op een andere locatie, maar dat is technisch gezien te ingewikkeld. De videoclip wordt twee keer vertoond tijdens Live Aid en kort daarna op single uitgebracht. Ze zingen het maar één keer live, in 1986.

Family Guy

De opnames van zowel de single als voor de bijbehorende videoclip vinden op dezelfde dag plaats in Londen, in juni 1985. Binnen vier uur staat 'Dancing In The Street' op band en nog eens negen uur later is ook de videoclip af. In 2011 is de videoclip in zijn volledigheid te zien in een aflevering van Family Guy.

Marvin Gaye

Het origineel van 'Dancing In The Street' wordt in 1964 opgenomen door zangeres Martha Reeves en haar groep The Vandellas. Een van de schrijvers van het liedje is Marvin Gaye, die ook de demoversie opneemt. Hij geeft het in eerste instantie aan Kim Weston, maar zij geeft het weer door aan Reeves.

Nog meer sterren

Hoewel alleen de versie van Bowie en Jagger in Nederland een hit wordt, wordt 'Dancing In The Street' meerdere malen door populaire artiesten opgenomen. Zowel The Mamas and the Papas (1966), The Grateful Dead (1977) als Van Halen (1982) brengen het op single uit.

Enkeltje naar de tropen

'Dancing In The Street' is voor zowel Bowie als Jagger (solo) de tweede nummer 1-notering in Nederland. Bowie staat voor het eerst op 1 met 'Let's Dance' in 1983 en Jagger met '(You Gotta Walk) Don't Look Back', een duet met Peter Tosh uit 1979. Gerard Jolings 'Ticket To The Tropics' verstoot Bowie en Jagger van de eerste plek.

Beter goed gejat

Het zinnetje "The summer is here and the time is right for dancing in the street" werd in 1968 al door The Rolling Stones geleend voor de single 'Street Fighting Man'. Bruce Springsteen leent tien jaar later exact hetzelfde zinnetje, maar dan voor zijn liedje 'Racing In The Street'.

Ster advertentie
Ster advertentie