Programma

Vijftig procent meer belletjes naar De Kindertelefoon tijdens corona

  1. Nieuwschevron right
  2. Vijftig procent meer belletjes naar De Kindertelefoon tijdens corona

Eddy spreekt in De Wild In De Middag met De Kindertelefoon-directeur Roline de Wilde over de grote toename in belletjes sinds het begin van de coronacrisis.

De Kindertelefoon staat met haar vrijwilligers al jaar en dag klaar voor kinderen van alle leeftijden. Sinds het begin van de coronacrisis zijn er vijftig procent meer belletjes. De Kindertelefoon-directeur Roline de Wilde vertelt Eddy over de toename van mentale problemen onder kinderen: "Het gaat veel over eenzaamheid, depressieve gevoelens en suïcide en dat baart ons zorgen."

Zware gesprekken

Vrijwilligers van De Kindertelefoon voeren tussen de 1100 en 1400 gesprekken per dag. "We merken dat er sinds het begin van de coronacrisis veel meer zware gesprekken worden gevoerd, met name door wat oudere kinderen van zestien en zeventien jaar", vertelt De Wilde. "Het kan zo'n opluchting zijn om te horen dat je bijvoorbeeld niet de enige bent die door zijn vader geslagen wordt of depressieve gevoelens heeft. Kinderen lopen soms heel lang rond met die gevoelens."

Vrijwilligers

Eddy vraagt zich af of die vrijwilligers het niet ongelofelijk zwaar vinden. "Het is inderdaad zwaar om te doen, maar aan de andere kant zijn er tussendoor ook best luchtige gesprekken over verliefdheid, eerste kussen en tongzoenen. Dat soort dingen gebeuren gelukkig ook gewoon nog", aldus De Wilde. "Het gehoord worden is vaak voor kinderen natuurlijk een belangrijk aspect, omdat ze dat thuis niet durven of niet kunnen vertellen", sluit Eddy af.

De Wilde vertelt ook over de training die vrijwilligers krijgen. Check daarvoor het fragment.

De Kindertelefoon

De Kindertelefoon is dagelijks bereikbaar tussen 11.00 en 21.00 uur voor kinderen van alle leeftijden op 0800-0432. Het online forum is dag en nacht beschikbaar.

De Wild in de Middag

Je hoort De Wild in de Middag van maandag tot en met vrijdag van 16.00 tot 18.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie