Programma

Bang voor vogels? Psycholoog Arondeus heeft de oplossing

  1. Nieuwschevron right
  2. Bang voor vogels? Psycholoog Arondeus heeft de oplossing

Grote vleugels, spitse snavels en hun enorme onvoorspelbaarheid. Hoe kom je van je angst voor vogels af? Bureau de Wilt ging op zoek naar het antwoord.

Luisteraar Marlies wil graag van haar vogelangst afkomen, dus schakelt de hulp in van Bureau de Wilt. Psycholoog Josine Arondeus van stichting VALK geeft aan dat vogelangst gelukkig goed te behandelen is.

Behandelplan

"Je moet eerst gaan uitzoeken wat nou iemand zo bang maakt, wat de gedachten zijn die die vogels bij iemand oproepen, daar stel je het behandelplan op af", vertelt Arondeus. Je hoeft niet eens een nare ervaring met vogels te hebben gehad om er bang voor te zijn. Arondeus legt uit dat iemand met vogelangst een vogel associeert met iets dat akelig is: "Dat zijn altijd gedachtes, fantasieën, voorspellingen en dat ga je dan aanpakken. Als er een nare associatie is dan is het heel logisch dat je bang wordt."

Nare associatie

In een angstgeheugen kan deze angst blijven zitten, maar gelukkig zijn er wel mogelijkheden om toch van een angst af te komen. "Je kan alleen nieuwe edities erbovenop plakken door goede ervaringen aan te gaan en te kunnen weten: 'ik kan het aan om met een vogel in contact te zijn'", vertelt Arondeus. De psycholoog legt verder uit dat de angst niet raar is, maar de gedachte en de associatie wel. Arondeus: "Je weet wel dat je niet bang hoeft te zijn, maar toch ben je het. Het heeft niets met die vogels te maken dat je bang bent, het heeft ermee te maken wat die vogel voor jou betekent."

Is een vogel aaien onderdeel van de therapie? Je hoort het hieronder:

Wist je dat Matijn Nijhuis ook last heeft gehad van vogelangst? Hij kreeg een paar jaar geleden een succesvolle behandeling. Kijk hieronder hoe dit ging:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer bijzondere vogelvragen

Waarom vallen vogels niet van hun tak als ze slapen? Hoe komen we toch aan al die vogel gerelateerde uitspraken? En kunnen vogels elkaar verstaan? De antwoorden op deze prangende vragen hoor je hier in de volledige uitzending terug.

Bureau De Wilt

Je hoort Bureau De Wilt iedere zondag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Unsplash

Ster advertentie
Ster advertentie