Programma

Dit zijn de finalisten van het Eurovisie Songfestival 2021

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de finalisten van het Eurovisie Songfestival 2021

De finalisten zijn bekend van het Eurovisie Songfestival! Bekijk ze hieronder in willekeurige volgorde.

De grote finale van de 65 editie van het Eurovisie Songfestival wordt op zaterdag 22 mei gehouden in Ahoy, Rotterdam. Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Italië zijn, zoals gewoonlijk, automatisch verzekerd van een finaleplek vanwege hun grote bijdrage aan het liedjesfestival. Ook Nederland staat in de finale, vanwege de winst van Duncan Laurence in 2019. Daarnaast de tien kandidaten met de meeste punten uit de eerste halve finale en uit de tweede halve finale.

Bekijk hieronder de kandidaten in willekeurige volgorde:

San Marino

Artiest: Senhit featuring Flo Rida
Titel: Adrenalina
Eerdere overwinningen: --

San Marino is zo ontzettend klein dat ze vrijwel altijd artiesten en songschrijvers uit andere landen afvaardigen naar het Eurovisie Songfestival. Zo ook dit jaar weer. De Italiaanse zangeres Senhit vertegenwoordigt dit jaar ’s werelds oudste nog bestaande republiek (1720 jaar!) met Adrenalina, tien jaar nadat ze ook al voor San Marino uitkwam met Stand By Me. De Amerikaanse rapper Flo Rida doet gezellig mee. Drie van de tien songwriters schreven tevens de Zweedse inzending van dit jaar.

Luister het nummer van San Marino hier

Griekenland

Artiest: Stefania
Titel: Last Dance
Eerdere overwinningen: 2005

Met slechts achttien lentes jong is Stefania Liberakakis de jongste deelneemster van het Eurovisie Songfestival dit jaar. We leren haar in Nederland kennen wanneer ze op elfjarige leeftijd meedoet aan The Voice Kids, met Marco Borsato als coach. In 2016 vertegenwoordigt ze Nederland tijdens het Junior Songfestival als lid van de meidengroep Kisses en daarna speelt ze Fenna in de serie Brugklas. Ze zingt namens Griekenland Last Dance, gecomponeerd door Dimitris Kontopoulos, die ook aan de inzendingen van Moldavië en Albanië meewerkte.

Luister het nummer van Griekenland hier

Moldavië

Artiest: Natalia Gordienko
Titel: SUGAR
Eerdere overwinningen: --

Songfestivalkenners zijn de Moldavische zangeres Natalia Gordienko vast nog niet vergeten. In 2006 doet ze samen met landgenoot Arsenium en de Roemeense rapper Connect-R al mee aan het jaarlijkse liedjescontour en eindigt als twintigste met Loca. Ze hoopt haar eerdere deelname te doen verbleken met de dancetrack SUGAR. Twee van de vier liedschrijvers werkten ook mee aan andere inzendingen, namelijk die van Griekenland, Albanië en Estland.

Luister het nummer van Moldavië hier

IJsland

Artiest: Daði og Gagnamagnið
Titel: 10 Years
Eerdere overwinningen: --

De award voor de langste deelnemer aan het Songfestival gaat naar de IJslandse zanger Daði Freyr Pétursson, met een lengte van twee meter en acht centimeter. Hij deed in 2017 mee aan de landelijke selectieronde voor het Songfestival, maar viel buiten de boot, net als zijn vader in 1993. In 2020 lukte het ‘m wel, nu samen met zijn band Gagnamagnið. Het funky popnummer is een van de grote favorieten dit jaar, mede vanwege de geestige videoclip, geïnspireerd door Japanse tokusatsu-series als Ultraman, Kamen Rider en Super Sentai (het bronmateriaal voor Mighty Morphin’ Power Rangers).

Luister het nummer van IJsland hier

Servië

Artiest: Hurricane
Titel: Loco Loco
Eerdere overwinningen: 1989 (als deel van Joegoslavië), 2007

Noem een songfestivalliedje van een damestrio, waarvan elk lid een andere haarkleur heeft. In Nederland denken we dan meteen aan O’G3NE, maar in Servië hebben ze Hurricane. De groep bestaat uit voormalig songfestivalkandidate Sanja Vučić (2016), danseres Ivana Nikolić en Ksenija Knežević, die in 2015 de achtergrondzang verzorgde bij de inzending van haar vader uit Montenegro. Loco Loco is een robuuste dancetrack doorspekt van percussie en Balkan-invloeden. Coauteur Darko Dimitrov schreef eerder songfestivalliedjes voor kandidaten uit Servië, Albanië en (Noord-)Macedonië.

Luister het nummer van Servië hier

Albanië

Artiest: Anxhela Peristeri
Titel: Karma
Eerdere overwinningen: --

Albanië bungelt onderaan bij de bookmakers, dus de kans dat zangeres Anxhela Peristeri de eerste overwinning voor haar vaderland in de wacht gaat slepen, is vrijwel nihil. De 35-jarige zangeres timmert al zeker twintig jaar aan de weg. In 2001 doet ze mee aan de nationale voorrondes voor het Songfestival met Vetëm Ty Të Kam en drie jaar later brengt ze haar debuutalbum uit. Het theatrale Karma is geënt op traditionele balkanmuziek en geproduceerd door Dimitris Kontopoulos, ook verantwoordelijk voor de inzendingen van Moldavië en Griekenland.

Luister het nummer van Albanië hier

Portugal

Artiest: The Black Mamba
Titel: Love Is On My Side
Eerdere overwinningen: 2017

We nemen gemakshalve aan dat de leden van de Portugese groep The Black Mamba basketballiefhebbers zijn, gezien The Black Mamba ook de bijnaam was van de vorig jaar overleden Kobe Bryant. Zanger Pedro Tatanka schrijft Love Is On My Side na een bezoek aan Amsterdam. Het is de eerste Portugese inzending die volledig in het Engels wordt gezongen, nadat Salvador Sobral in 2017 bewees dat het prima lukt in de eigen taal. Love Is On My Side is een tijdloze popballad met een bescheiden gitaarsolo op het einde.

Luister het nummer van Portugal hier

Bulgarije

Artiest: Victoria
Titel: Growing Up Is Getting Old
Eerdere overwinningen: --

Wat zitten de Bulgaren dichtbij Eurovisie-winst in 2017. Heel het land zit op het puntje van zijn stoel wanneer Beautiful Mess van Kristian Kostov 615 toebedeeld krijgt van Europa, maar uiteindelijk gaat Portugal er met zijn eerste overwinning vandoor. De kansen voor Victoria Georgieva zien er goed uit. Het lieflijke liedje Growing Up Is Getting Old is te vinden op Victoria’s debuutalbum A Little Dramatic, dat in februari verschenen is in Bulgarije.

Luister het nummer van Bulgarije hier

Finland

Artiest: Blind Channel
Titel: Dark Side
Eerdere overwinningen: 2006

Een songfestivalnummer dat Darth Vader zal aanspreken. Niet alleen vieren de rockende Finnen van Blind Channel de donkere kanten van het leven, het is vooralsnog het eerste songfestivallied waarbij opgeroepen wordt de middelvinger op te steken. Dark Side doet onwillekeurig denken aan nu-metalbands als Korn, Linkin Park en Limp Bizkit, maar Finland heeft eerder bewezen dat een potjestevige gitaarmuziek onverwacht hoog kan eindigen in deze diverse muziekcompetitie.

Luister het nummer van Finland hier

Zwitserland

Artiest: Gjon’s Tears
Titel: Tout l’Univers
Eerdere overwinningen: 1956, 1988

Zwitserland wint in 1956 de eerste editie van het Songfestival met Refrain van Lys Assia en vervolgens in 1988 met Ne Partez Pas Sons Moi, de doorbraak voor Céline Dion. Als we de bookmakers mogen geloven, maakt Gjon’s Tears een hele grote kans om Zwitserland aan een derde overwinning te helpen. Gjon Muharremaj doet eerder mee aan talentenjachten in Albanië, Zwitserland en Frankrijk, wat hem zeker de nodige stemmen zal opleveren. Wouter Hardy, een van de auteurs en tevens producer van Tout l’Univers, schreef ook mee aan Arcade van Duncan Laurence en dat hoor je.

Luister het nummer van Zwitserland hier

Litouwen

Artiest: The Roop
Titel: Discotheque
Eerdere overwinningen: --

Litouwen is de enige van de drie Baltische Staten die nog nooit het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen, maar dit jaar doet het land opnieuw een gooi naar de eretitel met Discotheque van The Roop. In de peilingen doet de groep uit Vilnius het best lekker, met een verwachte top 10-notering. Discotheque is een eigentijdse electrodeun met muzikale referenties aan Right Said Fred en Chic.

Luister het nummer van Litouwen hier

Rusland

Artiest: Manizha
Titel: Russian Woman
Eerdere overwinningen: 2008

De in Tadzjikistan geboren zangeres Manizha kreeg de nodige kritiek over zich heen in het land dat ze in 2021 vertegenwoordigt bij het Eurovisie Songfestival. In haar uptempo songfestivalliedje Russian Woman bezingt ze de uitdagingen waar vrouwen, in Rusland specifiek, mee te maken krijgen. Die kritische doch krachtige uiting van emancipatie, nota bene van een immigrant, viel niet bij iedere Rus in goede aarde.

Luister het nummer van Rusland hier

Zweden

Artiest: Tusse
Titel: Voices
Eerdere overwinningen: 1974, 1984, 1991, 1999, 2012, 2015

De in Congo geboren Tousin Chiza alias Tusse wint in 2019 de Zweedse versie van Idols en stroomt meteen daarna door naar het Melodifestivalen, de landelijke voorronde voor het Eurovisie Songfestival, die daar nog meer kijkers trekt dan het hoofdevenement. Twee van de coauteurs van Voices, Linnéa en Joy Deb, schreven in 2015 al het winnende lied Heroes van Måns Zelmerlöw.

Luister het nummer van Zweden hier

Cyprus

Artiest: Elena Tsagrinou
Titel: El Diablo
Eerdere overwinningen: --

Wat zullen de Cyprioten de Israëlische zangeres Netta hebben vervloekt toen hun eigen inzending Fuego van Eleni Foureira in 2018 op de tweede plek bleef steken. Fuego werd daarentegen wel een nummer 1-hit in Spanje en Griekenland. De Atheense schone Elena Tsagrinou roept de duivel op in haar songfestivalinzending El Diablo, die veel doet denken aan Lady Gaga ten tijde van haar hit Bad Romance. Producer Jimmy Thornfeldt werkte ook mee aan de inzendingen van Zweden en San Marino.

Luister het nummer van Cyprus hier

Noorwegen

Artiest: TIX
Titel: Fallen Angel
Eerdere overwinningen: 1985, 1995, 2009

Na de Cypriotische duivelsaanbidding gaat het liedjesconcours meteen door met de gevallen engel uit Noorwegen. De vertolker van het hoopvolle Fallen Angel staat bekend als TIX, maar staat in het dagelijks leven bekend als Andreas Haukeland. De zanger lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette en kampte met suïcidale gedachtes. Ook schreef hij mee aan de nummer 1-hit Sweet But Psycho van Ava Max.

Luister het nummer van Noorwegen hier

België

Artiest: Hooverphonic
Titel: The Wrong Place
Eerdere overwinningen: 1986

Hooverphonic behoeft niet bij alle songfestivalkijkers een introductie, want de Belgische band is zo’n twintig jaar geleden al op de radio te horen met nummers als Mad About You, Sometimes en Jackie Cane. Zangeres Geike Arnaert verlaat de band in 2008 en scoort jaren later een enorme hit met Zoutelande, een duet met Bløf. The Wrong Place is een typisch Hooverphonic-nummer, inclusief dat filmische jaren zestig-sfeertje.

Luister het nummer van België hier

Israël

Artiest: Eden Alene
Titel: Set Me Free
Eerdere overwinningen: 1978, 1979, 1998, 2018

Als dochter van Ethiopische ouders groeit Eden Alene op in Jerusalem. Vocaal is ze zo bekwaam dat ze achtereenvolgens twee van de grootste talentenjachten van het land wint. Ze onderbreekt haar zangcarrière kortstondig wanneer ze wordt gerecruteerd voor het Israëlische leger, maar krijgt eervol ontslag vanwege haar songfestivaldeelname. De hoogste noot op Set Me Free is in het fluitregister, wat nog nooit eerder vertoond is op het Eurovisie Songfestival.

Luister het nummer van Israël hier

Azerbeidzjan

Artiest: Efendi
Titel: Mata Hari
Eerdere overwinningen: 2011

Het leven van de Nederlandse danseres Margaretha Zelle, beter bekend onder haar artiestennaam Mata Hari, is de inspiratiebron voor veel muziek, films en kunstwerken. Mata Hari’s reputatie wordt herdacht in het gelijknamige songfestivalliedje van Samira Efendi, die vorig nog Cleopatra bezong. Drie van de vier songschrijvers van deze inzending zijn Nederlanders, waaronder Tony Cornelissen, voorheen de producer van Kane en Di-Rect.

Luister het nummer van Azerbeidzjan hier

Oekraïne

Artiest: Go_A
Titel: Shum
Eerdere overwinningen: 2004, 2016

Wie na het lezen van bovenstaande omschrijvingen vreest dat lokale muziekstijlen dit jaar volledig aan de kant geschoven worden door mainstream popliedjes kan z’n hart ophalen bij de inzending van Oekraïne. De groep Go_A vermengt instrumenten uit regionale volksmuziek met technobeats en voegt daar teksten aan toe die memoreren aan plaatselijke folklore. In het lied Shum wordt de lente verwelkomd na een koude winter.

Luister het nummer van Oekraïne hier

Malta

Artiest: Destiny
Titel: Je Me Casse
Eerdere overwinningen: --

Het is niet ondenkbaar dat zangeres Destiny Chukunyere Malta haar eerste songfestivalwinst ooit gaat bezorgen, want haar nummer Je Me Casse scoort goed in de polls. Het liedje is een vrolijke mix van R&B uit het straatje van Lizzo en de van trompetjes voorziene cocktailpop waar Caro Emerald groot mee is geworden. Verwacht flinke vocale uithalen als afsluiter van de eerste halve finale.

Luister het nummer van Malta hier

Frankrijk

Artiest: Barbara Pravi
Titel: Voilà
Eerdere overwinningen: 1958, 1960, 1962, 1969, 1977

De gedoodverfde winnaar van het Eurovisie Songfestival 2021, als we de bookmakers moeten geloven. Het zou ook wel weer eens tijd worden, want de laatste overwinning is alweer 44 jaar geleden. De Parisienne Barbara Piévic heeft Servische en Iraanse roots, al is haar songfestivallied Voilà een bijna klassieke Franse chanson. De zangeres heeft liedjes gecomponeerd voor onder meer Florent Pagny, Yannick Noah en Jaden Smith. Haar eigen nummer Voilà zou zomaar kunnen uitgroeien tot een ware songfestivalklassieker.

Luister het nummer van Frankrijk hier

Duitsland

Artiest: Jendrik
Titel: I Don’t Feel Hate
Eerdere overwinningen: 1982 (West-Duitsland), 2010

Duitsland behoort weliswaar tot de ‘grote vijf’ van het Eurovisie Songfestival (oftewel: de landen die het meeste contributie betalen en dus automatisch gekwalificeerd zijn voor de finale), maar onze oosterburen hebben de liedjescompetitie slechts twee keer gewonnen (en dan tellen we West-Duitsland gemakshalve even mee). Jendrik Sigwart vertegenwoordigt Duitsland met I Don’t Feel Hate, een monter deuntje met een fluitmelodietje en een prominente banjo, zijn favoriete instrument. Net als in Finland wordt er ook hier gezongen over het opsteken van je middelvinger.

Luister het nummer van Duitsland hier

Italië

Artiest: Måneskin
Titel: Zitti E Buoni
Eerdere overwinningen: 1964, 1990

Ruim dertig jaar na haar laatste overwinning vaardigt Italië een van haar meest populaire bands af naar het Songfestival. De rockgroep Måneskin lijkt goed geluisterd te hebben naar bands als The White Stripes en Arctic Monkeys, al horen we in Zitti E Buoni tegelijkertijd elementen uit de rijke Italiaanse liedtraditie. Måneskin breekt in 2017 door na zijn deelname aan de Italiaanse X Factor en het debuutalbum Il Ballo Della Vita wordt met drie keer platina bekroond. Ook de opvolger, het in maart verschenen Teatro d’Ira: Vol. 1, heeft de eerste plek bereikt in Italië.

Luister het nummer van Italië hier

Spanje

Artiest: Blas Cantó
Titel: Voy A Quedarme
Eerdere overwinningen: 1968, 1969

Van alle landen die ooit het Eurovisie Songfestival hebben gewonnen, zit Spanje het langst om een overwinning verlegen. Eind jaren zestig was het twee keer raak voor de Spanjaarden en 52 jaar na de laatste winst wordt Blas Cantó afgevaardigd met Voy A Quedarme. In eigen land is hij een grote ster en deed al twee eerdere pogingen zich te kwalificeren voor Eurovisie-wedstrijden; voor het eerst als twaalfjarig jongetje in de nationale voorrondes van het Junior Songfestival en daarna in 2011 voor de reguliere editie, nu als lid van de zeer succesvolle jongensgroep Auryn. Drie keer is scheepsrecht.

Luister het nummer van Spanje hier

Nederland

Artiest: Jeangu Macrooy
Titel: Birth Of A New Age
Eerdere overwinningen: 1957, 1959, 1969, 1975, 2019

Dit jaar wordt Nederland vertegenwoordigd door singer-songwriter Jeangu Macrooy. De in Paramaribo geboren zanger speelt vanaf zijn dertiende levensjaar gitaar en formeert samen met zijn tweelingbroer Xillan een muzikaal duo, dat niet onopgemerkt gaat in Suriname. In Nederland aangekomen start hij een samenwerking met producer Perquisite, met wie Jeangu ook zijn songfestivalnummer Birth Of A New Age maakt. Een deel van de songtekst is in het Sranantongo, een unicum voor een songfestivalinzending. Hiermee eert Jeangu zijn Surinaamse afkomst.

Luister het nummer van Nederland hier

Verenigd Koninkrijk

Artiest: James Newman
Titel: Embers
Eerdere overwinningen: 1967, 1969, 1976, 1981, 1997

De Engelse zanger James Newman is het jongere broertje van John Newman, die we in Nederland vooral kennen als de vocalist van de top 10-hits Feel The Love van Rudimental en Blame van Calvin Harris. Aan dat laatste nummer schrijft James trouwens ook mee, wat leidt tot opdrachten voor Ke$ha, Toni Braxton en onze eigen Armin van Buuren (Therapy en High On Your Love). Zijn songfestivallied Embers is een springerige housedeun met vrolijk galmende trompetjes en kan zomaar een flinke zomerhit worden.

Luister het nummer van Verenigd Koninkrijk hier

Eurovisie Songfestival 2021

Van dinsdag 18 mei tot en met zaterdag 22 mei vindt het Eurovisie Songfestival 2021 plaats in Ahoy, Rotterdam en NPO Radio 2 brengt dagelijks verslag uit. Luister ook naar De Officiële Songfestival Podcast en kijk naar Bureau Eurovisie.

Internationale Songfestival Top 50

De Internationale Songfestival Top 50 wordt op de finaledag van het Eurovisie Songfestival op 22 mei uitgezonden tussen 12.00 en 16.00 uur, gepresenteerd door Paul en Cielke vanuit Ahoy, Rotterdam.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie