Programma

'Heaven' gaat over gigolo

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Heaven' gaat over gigolo

Exact dertig jaar geleden bereikte Bryan Adams voor het eerst de nummer 1-positie in de VS, met een liedje over een gigolo.

Top 2000

Hoewel 'Heaven' al vijftien jaar onafgebroken in de Top 2000 staat, is de release van de single in Nederland redelijk geruisloos voorbijgegaan. 'Heaven' stond in de zomer van 1985 slechts vier weken in de Nationale Hitparade en strandde de single op nummer 28.

Tieneridool

Het nummer heeft echter een ietwat curieuze historie. In 1983 had Bryan Adams al een Amerikaanse top 10-hit gescoord met 'Straight From The Heart', toen hij benaderd werd om het themanummer te schrijven voor de film A Night In Heaven met toenmalig tieneridool Christopher Atkins, de mannelijke hoofdrolspeler uit The Blue Lagoon.

Romantisch?

Adams en zijn schrijfpartner Jim Vallance kwamen op de proppen met de rockballad 'Heaven', die werd gebruikt in de openingsscène van A Night In Heaven. Ondanks de romantische tekst van het lied, gaat de film over een gigolo. Dat zet de songtekst in een ander licht.

Geflopt

De film was een enorme flop en ook de soundtrack, met muziek van Jan Hammer, Holly Knight en Split Enz, presteerde niet goed. Bryan Adams zag er daarom aanvankelijk van af om 'Heaven' op te nemen op zijn hitalbum Reckless, dat op 5 november 1984 verscheen (op de 25e verjaardag van Adams).

Cincinatti

Uiteindelijk werd Adams toch overgehaald 'Heaven' bij de tien nummers op Reckless te plaatsen en zelfs op single uit te brengen. Adams was in 1985 op tournee en beloofde zijn co-auteur over te vliegen naar de stad waar hij optrad als 'Heaven' de eerste plek zou bereiken in de VS. Dat werd Cincinatti.

Journey

Volgens Jim Vallance was de powerballad 'Faithfully' van rockband Journey de grootste inspiratiebron voor 'Heaven'. Toen drummer Mickey Curry tijdens de opnames van 'Heaven' wegliep uit de studio, omdat hij een sessie geboekt had bij Hall & Oates, was een vervanger snel gevonden: Steve Smith van Journey. Adams was in 1983 met de band op tournee als voorprogramma.

Ninja Turtles

In 1985 zijn er twee videoclips gemaakt bij 'Heaven'. De eerste werd geregisseerd door Steve Barron en vormde een trilogie met de videoclips van 'Run To You' en 'Summer Of '69'. Barron regisseerde ook fameuze videoclips als 'Take On Me' van a-ha en 'Billie Jean' van Michael Jackson. In 1990 maakte hij de eerste bioscoopfilm van de Teenage Mutant Ninja Turtles.

Dit is de tweede videoclip, gemaakt voor de Europese markt:

Ster advertentie
Ster advertentie