Programma

Plagiaat eigen muziek

  1. Nieuwschevron right
  2. Plagiaat eigen muziek

'The Old Man Down The Road' leek teveel op 'Run Through The Jungle', beide platen werden geschreven door John Fogerty. Toch werd hij aangeklaagd.

Slechte klik

John Fogerty, schreef als frontman van Creedence Clearwater Revival veel liedjes voor de band. Zo schreef hij ook de klassieker 'Run Through The Jungle'. Maar Fogerty kon niet goed overweg met de manager van zijn platenmaatschappij Fantasy Records. Het klikte zo slecht tussen de twee mannen dat de zanger van zijn platenlabel af wilde, legt Rob Stenders in zijn muziekles uit.

Alle muziekrechten weg

Eén klein probleempje; Fogerty had een contract getekend en kon daar niet onderuit komen. Zoals hij ook in 'The Old Man Down The Road' beschrijft verkocht hij daarom zijn ziel aan de duivel. Oftewel, hij gaf alle muziekrechten aan die manager van Fantasy Records, zodat hij eindelijk zelfstandig kon werken.

Uniek moment in de muziegeschiedenis

Genietend van zijn vrijheid schreef hij het nummer 'The Old Man Down The Road'. De plaat bleek echter veel weg te hebben van het nummer 'Run Throug The Jungle'. Zijn oude platenmaatschappij heeft nu alle muziekrechten en klaagt hem daarom aan. Fogerty wordt dus beschuldigd van plagiaat terwijl hij beide singles zelf heeft geschreven. Een uniek moment in de geschiedens van de popmuziek.

Eigen stijl en handelsmerk

De liedjesschrijver weet zich gelukkig goed te verdedigen. Hij legt uit dat de nummers inderdaad op elkaar lijken, maar dat hij zichzelf altijd blijft vernieuwen. De twee singles zijn allebei zijn stijl en handelsmerk. Fogerty wint de rechtzaak en zingt tegenwoordig gewoon weer liedjes van Creedence Clearwater Revival.

Ster advertentie
Ster advertentie