Programma

Spike: 'Als liedjesschrijver wil je altijd weten te verrassen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Spike: 'Als liedjesschrijver wil je altijd weten te verrassen'

In de nieuwe aflevering van de podcast Liedjeslust praat Dolf Jansen met Spike van DI-RECT over zijn muzikale opvoeding, The Beatles en liedjesschrijven.

Di-Rect is al twintig jaar lang een van de meest succesvolle bands van Nederland. Dolf vraagt gitarist Spike naar de muziek die hij als jochie thuis hoorde. “Het begon met The Shadows”, weet Spike nog. “Daardoor wilde ik gitaarspelen.” Verder draaiden zijn ouders thuis allerlei soorten muziek. “Als het maar een beetje ruig was.”

Eng Beatles-nummer

De eerste band waarvan de jonge Spike fan was, was The Beatles. Met name het nummer A Day In The Life maakte waanzinnig veel indruk op de aspirerend muzikant. “Ik vond het echt eng”, zegt hij over het epische orkestarrangement van George Martin in de Beatles-klassieker. “Later begreep ik ook pas dat sommige teksten van John Lennon zo waren vanwege de middelen die hij nuttigde”, lacht Spike.

Crossroads voor liedjesschrijvers

Hij begon de composities van Lennon en McCartney te bestuderen en ging zijn bevindingen later op zijn eigen liedjes toepassen. “Als je een liedje schrijft, kom je altijd op een punt dat je op een crossroad staat”, aldus Spike. “Je wil altijd weten te verrassen. A Day In The Life is daar een uitvergroting van: we wisten niet meer wat te moesten doen, dus we laten een orkest op hol slaan om het stuk van John aan te laten sluiten bij het stuk van Paul."

Liedjeslust

Liedjeslust is voortgekomen uit Afslag Thunder Road. "Het is een grote vreugde om met makers, tekstschrijvers en muzikanten over liedjes en lyrics te spreken. Ik verheug mij de komende weken op gasten als Spike en Ricky Koole", vertelt Dolf. In Liedjeslust neemt een gast zelf drie liedjes mee en vertelt over de teksten en waarom het zo mooi is. Dolf voegt er ook zelf nog een liedje aan toe.

NPO Luister

Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire podcasts en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor iPhone of Android.

Foto omslag: BNNVARA

Ster advertentie
Ster advertentie