Programma

Wouter van der Goes en Huub Geelen leggen uit wat er met jouw stem gebeurt

  1. Nieuwschevron right
  2. Wouter van der Goes en Huub Geelen leggen uit wat er met jouw stem gebeurt

In Kamercollege beantwoordt Wout vragen van luisteraars rondom de Tweede Kamer en de verkiezingen. In de derde aflevering spreekt hij met Huub Geelen, voorzitter van stembureau De Goede Herderkerk in Apeldoorn.

Als je bij een stembureau binnenkomt, zie je meestal een paar mensen achter een tafel zitten. Wat is de taak van die mensen?

“Zij beginnen met het controleren van jouw stempas. Dit doen ze door te kijken of het nummer op jouw stempas niet op de lijst staat van ongeldige stempassen. Vervolgens moet jij je identificeren. Hier kijken ze of de gegevens van jouw ID of paspoort overeenkomen met die van de stempas. Als alles klopt krijg je een stembiljet mee.”

Wat is er gebeurd met de stembiljetten die maandag en dinsdag zijn ingeleverd?

“Die stemmen zijn allemaal terechtgekomen bij het gemeentehuis. Woensdagochtend om half 8 zijn ze begonnen met het tellen van die stemmen.”

Hoe wordt er gecheckt of er goed wordt geteld?

“Tijdens het stemmen moet je ervoor zorgen dat minimaal twee verschillende personen het stembiljet zien. Als de stemmen worden gesorteerd op partij wordt dat twee keer gecontroleerd. Ook staat er een voorzitter vanuit de gemeente die overzicht houdt en kijkt of het tellen eerlijk verloopt.”

Waarom gebruiken we nog steeds geen stemcomputers?

“In begin 2000 waren de stemcomputers nog niet unaniem genoeg. We denken nu al jaren na over een ander systeem, maar het kost heel veel en het is simpelweg nog niet veilig genoeg. Voor ons is het namelijk het belangrijkst dat niemand kan zien wat je stemt. Dat moet te allen tijde privé blijven.”

Mag iedereen bij een stembureau werken?

“Als je meerderjarig bent mag dat, maar de gemeente moet jou wel benoemen. Ook moet je een examen afleggen. Met dat examenprogramma ben je ongeveer anderhalf uur bezig en als je de lagere school goed hebt afgerond heb je al een grote kans om benoemd te worden.”

Luister hieronder het fragment terug:

Wout2Day

Je hoort Wout2Day iedere maandag tot en met donderdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: NOS

Ster advertentie
Ster advertentie