Programma

John Fogerty strooit hits in Ziggo Dome

  1. Nieuwschevron right
  2. John Fogerty strooit hits in Ziggo Dome

Have you ever seen the rain? Nou, op de dag dat John Fogerty in Nederland optreedt, komt het met bakken uit de hemel! CCR-fans vinden onderdak in de Ziggo Dome.

Go, go, Flanel

Het is hier binnen in de Amsterdamse concertzaal beter dan buiten, want het plenst al de hele dag. Toch is er ook neerslag waarneembaar in de goed gevulde Ziggo Dome: het regent er namelijk hits! En niet de minste hits, want oud-Creedence Clearwater Revival-frontman John Fogerty staat op de planken. Waarschijnlijk zijn er nog nooit zoveel bezoekers in ruitjeshemden naar de Ziggo Dome afgereisd.

Amsterdam-Rotterdam

De rockliefhebbers worden vrolijk begroet door John Fogerty. "My, my, my! It's good to be back in Amsterdam-Rotterdam!", roept de zanger. Vooruit, voor Amerikaanse begrippen liggen deze twee steden inderdaad praktisch tegen elkaar aan. Het jaar 1969, waarin CCR écht doorbreekt, wordt in deze met rockhits gevulde show als uitgangspunt genomen. Het introductiefilmpje is met zo'n tien minuten wat aan de lange kant, maar zet de sfeer van dat jaar goed neer.

In slaap gevallen

Fogerty strooit met popklassiekers van de bovenste plank in Amsterdam. In hoog tempo volgen wereldhits als 'Born On The Bayou', 'Up Around The Bend', 'Midnight Special', 'Hey Tonight', 'I Heard It Through The Grapevine', 'Lodi' en 'Susie Q' elkaar op. De inmiddels 72-jarige muzikant rockt alsof het nog 1969 is. De menigte in de Ziggo Dome is volgens Fogerty enthousiaster dan destijds op het Woodstock Festival: "Die waren in slaap gevallen tijdens het optreden van The Grateful Dead!"


Zo vader, zo zoons

Dat Fogerty vooral teert op de successen van zijn oude band (nadat overigens decennia lang niet gedaan te hebben!), vindt niemand erg. Waarom zou je ook, met briljante classics als 'Long As I Can See The Light', 'Have You Ever Seen The Rain?', 'Down On The Corner' en 'Fortunate Son'? Over 'Fontunate Son' gesproken: Fogerty heeft er twee meegenomen! Zoon Shane speelt bijna even goed gitaar als papa Fogerty en zoon Tyler zingt mee op een enerverende uitvoering van Little Richards 'Good Golly Miss Molly'.

Het licht gezien

Met een grote glimlach op zijn gezicht stapelt Fogerty de ene hit op de andere, met in de toegift nog de CCR-nummers 'Bad Moon Rising' en 'Proud Mary' (nog beroemder in de versie van Ike & Tina Turner), plus zijn solohit 'Rockin' All Over The World' (later een klapper voor Status Quo). Who'll stop the rain? John Fogerty! Nadat het concert van de rocker is afgelopen, tegen 22.15 uur, is het nog licht buiten en is het gestopt met regenen. Wat een avond!

Foto's: Bullet-Ray / NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie