Programma

Waarom zijn de bosbranden in Australië zo moeilijk te bestrijden?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zijn de bosbranden in Australië zo moeilijk te bestrijden?

Al weken kampt Australië met enorme bosbranden die niet lijken te stoppen. Waarom zijn ze juist nu zo moeilijk te bestrijden?

Het vuur verspreidt zich in een hoog tempo en heeft al een half miljard dieren om het leven gebracht. Ook zijn er 23 mensen omgekomen en zijn miljoenen hectares bos verwoest. Tijdens Wout2Day belt Frank van 't Hof met boswachter Hanne Tersmette over de bosbranden in Australië. Volgens haar zijn de branden nog nooit eerder zo dichtbij de bewoonde wereld gekomen. "Het was de droogste lente ooit. Dus je kan je voorstellen dat elk vonkje die daar valt weer een nieuwe brand veroorzaakt. Het zijn er zo ontzettend veel. Het zijn gewoon muren van vuur", aldus Tersmette.

Preventie

Bosbranden komen vaker voor in Australië, maar deze keer is het ernstiger dan normaal. De gebruikelijke maatregelen helpen dit keer niet. "Normaal zijn Australiërs best wel goed in preventie. Alleen de boomtoppen staan letterlijk in de fik, dus er kan geen vliegtuigje de lucht in om die brand te gaan blussen. Het is gewoon te warm en er moet weinig wind zijn. Normaal gesproken zetten ze delen preventief in de brand zodat er brandhaarden ontstaan en dat die brand dus niet verder kan gaan. Maar dat gaat nu niet, want het is gewoon te intens en te hoog", vertelt Tersmette.

Verwacht Tersmette dat de situatie snel zal verbeteren? Je hoort 't hieronder:

Quote

Het zijn gewoon muren van vuur

Hanne Tersmette

Waarom zijn de bosbranden in Australië zo moeilijk te bestrijden?

Artiesten schieten te hulp

Verschillende muzikanten gebruiken hun platform om fans aan te moedigen geld te doneren aan de Australische brandweer. Waaronder de zangeressen P!nk en de Australische Kylie Minogue hebben ieder vijfhonderdduizend dollar gedoneerd. "Vorig jaar had ik de geweldige mogelijkheid om een paar van de vele prachtige plekken in mijn thuisland voor de eerste keer te ontdekken. Het is hartverscheurend om terug te keren naar zo'n verwoesting in een groot deel van het land", schrijft Minogue op Twitter.

Check hieronder het statement van P!nk:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

WOUT2DAY

Je hoort Wout2Day van maandag tot en met donderdag van 18:00 tot 20:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie