Programma

Samenwerking die uitbleef

  1. Nieuwschevron right
  2. Samenwerking die uitbleef

Er zijn van die artiesten waarvan je graag had gehoord dat ze zouden samenwerken, maar waarbij het nooit gebeurd is. We sommen er een aantal op.

Nirvana & R.E.M.

Twee bands die het sentiment van jongeren in de jaren 90 perfect wisten te vangen, waren R.E.M. en Nirvana. Het is dan ook niet zo vreemd dat frontmannen Michael Stipe en Kurt Cobain goede vrienden waren. Toen Cobain in 1993 ernstig aan de drugs raakte, hoopte Stipe hem uit de put te helpen door hem op creatief vlak te prikkelen door samen iets op te nemen. Helaas kwam het er nooit van.

Madonna & Michael Jackson

Ze waren dé sterren van de jaren 80, maar een samenwerking in dat decennium bleef jammerlijk uit. Er was wel even sprake van dat Madonna zou hebben meegezongen op een nummer op Jacksons album Dangerous toen de twee samen verschenen tijdens de Oscaruitreiking van 1991, maar die opnames liggen vooralsnog in een kluis (als ze daadwerkelijk bestaan). Madonna zong in 1989 overigens wél samen met Prince.

Led Zeppelin & Yes

Rockbands uit voorgaande decennia hadden het moeilijk in de jaren 80. Voordat Yes zichzelf in 1983 opnieuw uitvond met dé producer van dat moment, Trevor Horn, werden bandleden Chris Squire en Alan benaderd door (destijds voormalig) Led Zeppelin-leden Jimmy Page en Robert Plant om een nieuwe supergroep te formeren. Page vond de liedjes van Squire maar niks. Gelukkig maar, anders had 'Owner Of A Lonely Heart' misschien nooit bestaan!

David Bowie & Kraftwerk

In de jaren 70 was de Britse zanger David Bowie een fervent liefhebber van zogenaamde krautrock, een onschrijving van de progressieve muziek die Duitse bands als Neu! en Kraftwerk maakten. Bowie vertrok zelfs naar Berlijn, waar hij tussen 1976 en 1979 drie albums opnam (Low, Heroes, Lodger). Kraftwerk werd uitgenodigd door Bowie om mee te spelen op Low, maar hij kreeg geen gehoor.

Oasis & Blur

In de jaren 60 was je óf voor The Beatles óf voor de Stones (óf voor The Monkees). Zo was het in de jaren 90 met Oasis en Blur (en Pulp). In 1993 gingen beide bands op voor de felbegeerde nummer 1-positie in de Britse Top 40. Blur won de race van Oasis met de single 'Country House'. Hoewel de strijdbijl begraven werd, ontkende Noel Gallagher stellig de bewering van Blurs Damon Albarn dat een toekomstige samenwerking zeker een optie zou zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie