Programma

Wouter belt met 3FM-dj Wijnand over actie voor stamceldonoren

  1. Nieuwschevron right
  2. Wouter belt met 3FM-dj Wijnand over actie voor stamceldonoren

3FM-dj Wijnand Speelman komt in actie om stamceldonoren te werven. In Wout2day belt Wouter met Wijnand waarom hij deze campagne startte.

Volgens Wijnand registreren te weinig mensen zich als stamceldonor en is het nog te onbekend. "Iedereen heeft stamcellen. Mensen met een vorm van bloedkanker kunnen worden gered door stamceltransplantatie." Door nieuwe stamcellen ontwikkelt het lichaam een nieuw bloedsysteem en wordt de kanker verwijderd uit het lichaam. Wijnand ontmoette een paar jaar geleden Dennis, een leukemiepatiënt. Hij vond helaas geen match en overleed aan de gevolgen van kanker. Wijnand hoopt mensen op te roepen tot aanmelding om patiënten als Dennis te helpen.

Inschrijven

Bij aanmelding krijg je wattenstaafjes toegestuurd. Die haal je door je mond en stuur je vervolgens terug. "De kans dat je iets terughoort is klein, maar als je wel iets hoort, komt jouw celstructuur overeen met een patiënt die een match zoekt", vertelt Wijnand. Veel patiënten overlijden omdat er geen match te vinden is. Daarom moet de databank groter worden. "Zo zorgen we er samen voor dat de dekkingsgraad hoger wordt en er makkelijker een match te vinden is."

Quote

Zo zorgen we er samen voor dat de dekkingsgraad hoger wordt en er makkelijker een match te vinden is

Wijnand Speelman

Benieuwd hoe je je kan aanmelden? Beluister het hieronder:

3FM DJ Wijnand start actie voor meer stamceldonoren

Wout2Day

Je hoort Wouter van der Goes iedere werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur met Wout2Day op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie